Nieuws

How are you?

How are you?
01-05-2018
April was een natte vakantiemaand, maar met super gezellig bezoek uit Nederland! Met kinderen uit de buurt en veel kennissen werd het 10 jarig jubileum in Asante gevierd.

 

We vroegen de kids een briefje te schrijven hoe het met ze gaat. Lees hieronder de brief van Lukas (zie foto John Matiro en Lukas Maina VLNR).

 

Dear All, 

How are you. I hope you are fine and okay.

Iam writing this letter to tell you that in school aim working hard and I was behaving well.  I finished the teachers work and I do what I am told. In the end term exam I worked hard and I got 300marks and I was number 22 and I was rewarded. In school we are eating healthy food and everybody is strong. 

At home it is well and the sheep are eating well and iam also giving them water together with the cow. There is a sheep which has a lamb and it growing. In the green house there are so many tomatoes and we have started selling them and we are getting money. The chickens are healthy and they are laying eggs. In the morning we wake up and we run in the field after that we do our duties then we take our mouthwatering breakfast. We go for tuition do our homework; we go for our break then back to class and continue with homework. After lunch we do evening games them we bathe and lastly we do beadwork project. At night we sing and pray then we take our supper, watch and go to sleep at 8.30p.m.

 

From Luke Maina

 

Omdat we 10 jaar bestaan, willen we in 2018 zoveel mogelijk eigen sponsoren vinden voor het schoolgeld van de kinderen. Zij vinden het heel erg leuk om met een 'eigen' sponsor te communiceren en voelen zich nog meer gemotiveerd om hun beste beentje voor te zetten.

 

Willen je zelf gaan kijken hoe het er op Asante aan toe gaat, dat kan altijd! 

Neem contact met ons op via info@africanchildfoundation.nl

 

Warme groet,

namens alle Staff en Kids van Asante Childrens Home en alle vrijwilligers namens Stichting African Child Foundation,

Germaine

We bestaan 10 jaar!

 • We bestaan 10 jaar!
 • We bestaan 10 jaar!
We bestaan 10 jaar!We bestaan 10 jaar!
26-03-2018
10 Jaar Kids in Asante! In 2018 kijken we terug op 10 jaar KIDS in ASANTE! Hoe het allemaal is begonnen met Asante Childrens Home en wat doet Stichting African Child Foundation?

 
Het gebeurde na een eerste kennismaking met de vriendelijke Keniaanse bevolking tijdens een stage van de Edesche Matthis van Hunnik in de Keniaanse stad Kitui.
Matthis vroeg zijn vader Thijs om langs te komen in dit bijzondere Afrikaanse land.
 
Thijs raakte onder de indruk van de armoede, maar ook van de veerkracht en humor van de lokale bevolking en besloot een steentje bij te dragen. In 2006 doneerde hij, samen met bevriende ondernemers, geld om een compound met een huis te kopen in de buurt van Naivasha.
 
Dat was de start van Asante Childrens Home!
 
Daarna volgden de Keniaanse autoriteiten, officiële papieren, verbouwingen, het bouwen van een extra huis voor de manager, een muur om de compound en de installatie van een waterpomp.
 
In 2006 is er in Kenia een Trust opgericht; in 2007 is er in Nederland de Stichting African Child Foundation (ACF) opgericht.
 
De stichting zorgt ervoor dat de (veelal) Nederlandse donaties goed worden beheerd en rechtstreeks ten goede komen aan de ontwikkeling van de kinderen in Asante Childrens Home. De stichting voldoet aan de ANBI eisen; dit betekent dat alle donaties door de donoren voor de belasting kunnen worden opgegeven.
 
Eind 2007 werden de eerste kinderen via de officiële instanties toegewezen (Ministry of Gender, Children & Social development). Vanaf 2008 kwamen er nog meer kinderen binnen en daarom vieren we in 2018: 10 Jaar KIDS in ASANTE!
 
Alle Nederlandse betrokkenen leveren hun bijdrage aan dit mooie project geheel op vrijwillige basis. In Kenia werkt Asante uitsluitend met lokale mensen. 
 
Asante is een kleinschalig project, met een lokale impact:
 
23 kinderen tussen de 5 en 20 jaar wonen op Asante en worden er voorzien van zorg, onderdak en scholing.
7 medewerkers ontvangen salaris van Asante en kunnen zo in hun eigen onderhoud voorzien;
4 leraren hebben hun baan op de Asante school en zorgen hiermee voor hun eigen gezin;
10 kinderen in de buurt van Asante worden volledig gesponsord via Asante voor hun schoolgeld;
4 vrouwen (moeders) worden door Asante medewerkers gecoacht op zelfredzaamheid;
40 jonge kinderen uit de buurt, kunnen naar de Asante school voor primair onderwijs;
diverse (kleine) ondernemers uit de buurt worden betaald voor hun diensten en producten, zoals het leveren van melk, hout, graan, het doen van de boekhouding en het uitvoeren van diverse onderhoudsklussen, bijlessen of het geven van een voetbaltraining.
 
Kortom; met het project Asante Childrens Home geven we meer dan 100 mensen een kans op een beter leven!
 
We gaan je in de komende maanden nog veel meer vertellen over de afgelopen 10 jaar maar willen je ook meenemen in de plannen voor de komende jaren. We hebben voldoende ambities!  

We laten een huis bouwen op de compound, er zit een nieuwe ronde tomatenplanten in de kas en we willen dit jaar voor alle kinderen een individuele schoolgeld sponsor vinden!
 
Mocht je meer willen weten, Asante willen bezoeken, ook een bijdrage willen leveren als particulier of bedrijf, dan nemen we heel graag contact met je op! 
 
Warme groet en hartelijk dank,
namens Asante Kids & Staff
en bestuur Stichting African Child Foundation
 
Germaine

Januari 2018 - New Year, New Schools!

 • Januari 2018 - New Year, New Schools!
 • Januari 2018 - New Year, New Schools!
 • Januari 2018 - New Year, New Schools!
Januari 2018 - New Year, New Schools!Januari 2018 - New Year, New Schools!Januari 2018 - New Year, New Schools!
21-01-2018
2018 is een bijzonder jaar! Niet alleen voor Asante een jubileum - 10 jaar kids in Asante - maar ook voor veel kids een nieuwe uitdaging op een nieuwe school. Nadat alle kinderen weer terug waren van hun tijdelijke gastgezin, moesten we gaan shoppen voor alle uniformen en wat er allemaal op de schoollijsten staat.

 

De scholen zijn streng; je moet exact hun voorgeschreven uniformen, schoenen en voor de boarding-scholen ook alle persoonlijke verzorgingsartikelen, matrassen, lakens etc.etc. aanschaffen. Op de eerste schooldag wordt iedereen uitgebreid gecontroleerd.

 

Daarnaast moet uiteraard het schoolgeld tijdig worden overgemaakt. De rijen bij de banken waren enorm; de uniformenwinkel was zelfs op zondag en Nieuwjaarsdag open en op de markt wordt eindelijk weer wat geld verdiend. Omdat plastic tasjes nu overal in Kenia verboden zijn, moet je niet vergeten je eigen boodschappentassen mee te nemen. Ook wij kopen er jassen, schoenen en rubberen laarzen. 

 

We geven de oudere kinderen een eigen boodschappenbudget op basis van hun scholen; zij gaan zelf naar de stad en nemen er de tijd voor. De jongeren helpen we met shoppen, ze gaan wel zelf met hun boodschappenlijst aan de slag, maar ze hebben nog veel hulp en advies nodig. 

 

Luke en John zijn superblij en trots op hun nieuwe uniformen en al hun spullen, nodig voor hun nieuwe school 'Naivasha Boys'. Luke vertelt me regelmatig ' I am so happy to go to that school' en bijna dagelijks checkt hij zijn spullen opnieuw en opnieuw. Ze moeten hier nu 3 jaar gaan knallen; hoe beter hun eindexamen hoe beter hun kans op een goede middelbare school straks. 

 

Kelly gaat met Paul, David, Michael, Peter, Jerry en Tyson naar de school verderop in het dorp. Dit is een grote school met veel klassen waar ze zich goed kunnen mengen met allerlei andere kinderen. Omdat ze een heel klein schooltje gewend zijn, zijn we heel benieuwd hoe ze op hun nieuwe plek gaan presteren. Ze hebben een hele goede basis, dus het moet ze echt wel gaan lukken. Maria, de social worker, heeft goede contacten gelegd met de directeur van de school en gaat het strak opvolgen. 

 

Heel erg mooi dat we de kinderen naar school kunnen laten gaan, dank aan alle sponsoren!

Dankzij de Kerstactie van de African Child Foundation kunnen er in 2018 weer behoorlijk wat schapen kunnen worden aangeschaft. Net voor de Kerst hebben we er nog 3 verkocht; de andere schapen zijn nu ook te koop en, ter vervanging, wordt er nu gezocht naar lammetjes van de beste soort. Alle gulle gevers, heel erg bedankt!! Ook dank voor het kopen van kippen, kerstbroden en flessen wijn!

 

Ook in 2018 houden we je op de hoogte van de gebeurtenissen in Asante Childrens Home. Voor ons weer een bijzonder jaar; we vieren het 10 jarig lustrum van de meeste kinderen in Asante! 

 

Namens Asante kids & staff, en alle vrijwilligers,
Dank, Tot Ziens en Warme groet,

 

Stichting African Child Foundation

December 2017

December 2017
14-12-2017
December is de laatste maand van het jaar en voor de Asante kids betekent dat een lange vakantie. 3 januari begint het nieuwe schooljaar weer. Dit keer zijn heel veel kinderen ondergebracht bij gastfamilies, voor langere tijd om ze zo ook eens een ' 'normaler' leven buiten een kindertehuis te laten ervaren. Ze zijn bij familie van de medewerkers, bij goede bekenden uit de buurt of van de kerk of bij eigen familie (tante of oma). Margaret is een van de kinderen die op Asante is gebleven. Vanwege haar puberteit en gedrag, vond de Asante leiding het niet verantwoord haar voor lange tijd bij een tante onder te brengen. Maggy heeft eindexamen gedaan en moest wachten op de toewijzing van haar vervolgonderwijs. Ondertussen is ze een kleine week naar een meidenkamp geweest, waar meisjes van alles geleerd krijgen over hygiene, persoonlijke verzorging en sexualiteit. In Kenia ben je na het beëindigen van je lagere school, echt een vrouw, terwijl je eigenlijk pas 13 of 14 jaar bent.


De afwezigheid van veel kinderen geeft op het huis de mogelijkheid om wat pittige onderhoudsklussen te laten uitvoeren. Zo zijn de slaapkamervloeren aan onderhoud toe, vanwege de continue lekkages, moet er een dak vervangen worden op Holland House en er moet veel geschilderd worden. We hebben geleerd dat onderhoud echt nodig is, niet alleen om verdere schade te voorkomen maar ook om het huis hygiënisch te kunnen houden.

Ook op het schooltje wordt er veel opgeknapt; de gedoneerde vrachtwagenbanden krijgen een vrolijk kleurtje en worden half in de grond gegraven. Je merkt dat het steeds duurder wordt ook om de arbeid te laten verrichten. Betaalde je in 2008 nog maar 500ksh, tegenwoordig komt een schilder niet meer voor minder dan 1200ksh per dag. 

Naast de klussen in en om het huis wordt er ook weer hard gewerkt in het greenhouse om nieuwe tomaten te planten. Goed nieuws; er is een lammetje geboren, de tweede dit jaar. Begin december zijn alle ouders van gesponsorde kinderen, die niet in Asante wonen, bijeen gehaald en onder begeleiding van Kezia, de manager, en een coach / motivator zijn er thema's besproken rondom armoede en de plichten van de ouders (veelal is er alleen maar een moeder). Er komt een vervolg op in 2018.

We hebben in Nederland voor Asante een Kerstactie opgezet. Zo verkochten we wijnen en Kerstbroden, maar hebben mensen ook kippen en schapen voor Asante kunnen kopen. Mocht je nog interesse hebben, laat het even weten of check de website voor de kerst kado's. Schapen en kippen zijn uiteraard het hele jaar welkom!


Wij kijken dankbaar en tevreden terug op een mooi jaar voor Asante Childrens Home; we hebben vanuit Stichting African Child Foundation (ACF) weer veel voor de kinderen en medewerkers kunnen en mogen doen dankzij alle donaties die we hebben mogen ontvangen. Heel veel dank daarvoor! 

We hebben een nieuw bestuur voor de ACF met Mark, Sarika en Desiree. We gaan volgend jaar een jubileumjaar tegemoet; met 10 Jaar Kids in Asante!

Namens alle Asante kids, Asante medewerkers en alle vrijwilligers wensen wij u Mooie en Gezellige Kerstdagen en een heel Goed en Gezond 2018!
 
Germaine

Kelly Muthoni in Hospital

 • Kelly Muthoni in Hospital
 • Kelly Muthoni in Hospital
 • Kelly Muthoni in Hospital
Kelly Muthoni in HospitalKelly Muthoni in HospitalKelly Muthoni in Hospital
29-10-2017
Kelly (9 jaar) was vervelend terecht gekomen tijdens handstand spelletjes in huis. Omdat dit eigenlijk niet binnenshuis mocht, heeft ze het verzwegen tegen de leiding. De volgende dag kreeg ze een hele dikke voet en er kwam ook een dikke bult op de binnenkant van haar enkel. Toen het een dag later nog erger werd, is de matron met Kelly naar de dokter gegaan. Ze moest rust houden en uiteraard wat pillen nemen. Na een week werd het niet beter en zijn ze naar het lokale (governmental) ziekenhuis in Naivasha gegaan. De dokter zei dat ze moest blijven. Ze kreeg een bed in de Pedeatric (kinderafdeling). Een kamer met 8 bedden (allemaal verschillende donaties, vermoed ik) en uit de X-ray foto bleek dat er toch een breukje zat op haar enkel, echter op een andere plek dan waar de bult was ontstaan. De dikke bult ging vervolgens ook nog pus afgeven.

Dokters en zusters staakten al maanden; ze willen meer salaris. Eenmaal per dag komt er een (stagiair?) dokter langs met een karretje met wat medicijnen en verbandmateriaal. De antibiotica wordt ingespoten in de arm en de wond wordt schoongemaakt. Haar been rust op een blok. 


Op haar kamer liggen kinderen met breuken en brandwonden. Vreselijke brandwonden door ongelukken met de jiko (kookstoof) of gekookt water, hete thee of zelfs kinderen die een pan kokende rijst over zich heen trokken toen de moeder wegliep om de was binnen te halen. De kinderen zien er verschrikkelijk uit en hebben enorme pijn; er ligt een baby, een jongetje van 1,5, een meisje van 3 jaar en een jongen van 11. Ze zijn verbrand over heel hun gezicht of juist hun benen. Halverwege de week worden er ook nog twee zusjes binnengebracht; zij hebben rijst in gekookt water over zich heen gekregen.


Als ouder of ' guardian'  ben je verplicht in het ziekenhuis bij je kind te blijven. Je slaapt in hetzelfde bed als het kind. De meeste 'moeders'  liggen dan ook de hele tijd te slapen. Tussen 13-14u is er bezoekuur. Als je geluk hebt, komen er familieleden of kennissen langs die je iets te eten brengen. Voor de patiënt is er 's ochtends pap en tegen 17 uur is er nog een warme hap. Er is gelukkig wel een tentje aan de rand van het ziekenhuis waar je wat eten kunt kopen. Wij brengen tussen de middag vers gekookt voedsel, en omdat ik er toch was, was dat een mooie taak voor mij. Je wacht voor een bezoekershek tot het 13 uur is; als het hek open gaat, krijg je een stempel op je arm. Dat betekent dat je 'visitor' bent. Ze willen voorkomen dat patiënten wegrennen uit het ziekenhuis zonder te betalen. De eerste dag krijg ik ook een stempel, omdat ik erom vraag, maar omdat vervolgens mijn broek en shirt onder de inkt zitten, zie ik er de volgende dagen van af. De Mzungu (blanke) is geen risico, er ligt geen Mzungu in dit ziekenhuis.

 

Soms krijg ik de opdracht om medicijnen te halen (we noemen hier alles 'medicines' ...); de ziekenhuis Pharmacie knikt nee als ik ze het briefje laat zien, blijkbaar out-of-stock (?), en verwijst me naar een pharmacist buiten de poort (aan de overkant van de weg). Het medicijn blijkt een soort van 'ijzer-supplement', eenmaal daags 7,5ml.

 

Kelly krijgt koorts, ze noemen het malaria. Het stikt er van de muggen; er zit maar weinig glas in de ramen en waarschijnlijk blijven 's nachts de lampen aan. Ze krijgt anti-malaria medicijnen en we worden geadviseerd een muggennet mee te brengen, als we dat willen. Misschien zouden die er standaard moeten hangen in een ziekenhuis, bedenk ik me. Ik zie maar twee netten, die van Asante en die van de buurjongen, Brian. Je kunt zien dat dit een welvarender gezin is; er komen tussen de middag veel kennissen met eten en zelfs chocoladekoekjes en ze bidden hardop de hele rozenkrans voor het verbrande jongetje. Hij kan na een paar dagen weer lopen maar de littekens zullen blijven.

 

Ik koop een studieboek en schriftje voor Kelly, dan kan ze tenminste wat bij blijven met school. Ohja, Germeen, da's een goed idee. Tja, daar hadden ze zelf niet aan gedacht. Ik breng wat Engelstalige modebladen mee, die wil iedereen wel doorbladeren; ' rare mzungu met rare kledingstijlen' ze hebben weer wat te lachen. 

 

Kelly is pienter, ze is een van de weinigen op Asante die bijdehand is; ze snapt en kan veel en is prima in de omgang voor haar 9 jarige leeftijd.  Ik hoop dat het goed met haar enkel komt. Ze wil echter niet eten. Dat is een drama. Ze wil niks, behalve watermeloen. Tuurlijk, Germeen haalt wel weer een watermeloen ;-). Ze vertelden me dat ze een 'stick' voor haar hadden gekocht om mee te lopen. Ik dacht aan een kruk (dom natuurlijk) het bleek  een bezemsteel. Ze hinkt ermee naar het toilet en terug. Ohja, aunty Germeen, kun jij even doortrekken, want ik kan niet bij het touwtje, tuurlijk!

 

In de hoek ligt een meisje van een jaar of 15, ze krijgt nooit bezoek. Het blijkt dat ze epilepsie heeft, ze valt soms weg en dan gaat er iemand om een zuster roepen. Haar ouders hebben haar gebracht maar zijn nooit meer terug gekomen. Ze ligt er al maanden. Ze weet ook niet hoe ze ze kan bereiken; het opgegeven telefoonnummer bij de ' inschrijving'  blijkt niet juist.....geen geld, geen idee, geen thuis...this is Africa....

 

Kelly moet nog een tweede X-ray; die moet cash afgerekend worden (500 shilling, ongeveer 5 euro). Risper en Salome wisselen de wacht om op Kelly te passen. Risper vindt het er vreselijk, Salome vindt het wel okay om daar te zijn en een beetje te praten met iedereen. Ze weet ook alles, vannacht is er een vrouw bevallen van een tweeling Germeen, de tweeling is gezond, maar de moeder heeft de bevalling niet overleeft. Haar vader was net op tijd om haar de laatste zegen te geven. De andere kinderen waren er ook bij. Ze huilden heel hard. 


Er zijn ook nauwelijks faciliteiten; het ziekenhuis was een paar jaar redelijk op orde maar de laatste tijd lijkt het er weer slechter. Voor een Keniaans overheidsziekenhuis is Naivasha echter best okay. Het gebrek aan goed personeel is echter een feit. Dit komt natuurlijk ook doordat de verpleegsters al maanden staken in het hele land; het lijkt alsof het ze geen bal kan schelen. Ik ben geen dokter, maar ik zou er wat graag aan de slag gaan om het ziekenhuis te verbeteren. Er moeten toch mogelijkheden zijn, met lokaal overheidsgeld, met eventuele vrijwilligers, etc. Op Kelly's laatste dag zie ik een blanke jongeman die 2 jonge mensen rond leidt. Ik probeer contact te maken; hij is een jonge dokter uit de US en werkt hier al een paar maanden. Gelukkig!  Nee, hij doet geen kinderen, alleen volwassenen. Prima, blij dat je er bent!  Het is echt nodig. De basis gezondheidszorg is nog zooooooover van goede basis....

 

Op maandag worden we 'gereleast'; tegen een uur of 10 komt de dokter vertellen dat Kelly naar huis mag. Salome belt manager Kezia om het goede nieuws te vertellen. We vragen haar naar de rekening. Ze weet het bedrag nog niet, maar ze zal bellen zodra ze het weet. Om 12 uur ga ik toch maar die kant op. Nee, de rekening is er nog steeds niet. Ze zijn ermee bezig. Samen met Susan worden we naar een klein kantoortje verwezen, de dame vertelt dat ze eerst nog informatie over de kosten van de medicijnen moet krijgen. We lopen naar de apotheek; nee hoor, die hebben hun administratie op orde. We lopen terug naar de administratie-dame in kwestie; de deur zit op slot, het is inmiddels 13 uur en de dame is met lunchpauze (van 13 - 14u). Om 14 uur kloppen we weer op haar deur  'yes, yest, I'am almost ready'. Ze schrijft op een papiertje hoeveel we moeten gaan betalen. Het is bijna 15000 shilling (bijna 150 euro); ik vraag haar naar de breakdown, maar die krijg je pas na betaling. We betalen aan een loketje; we krijgen een bonnetje, dat we weer af moeten geven aan een andere dame en daarna halen we Kelly op; we krijgen het bonnetje terug! Dat is ons betaalbewijs, voor bij de stempelcontrole. Susan moet nog een afspraak maken voor een check-up van Kelly; we moeten nog meer medicijnen kopen (antibiotica; ook out-of-stock) en net als het heel hard begint te regenen, stappen wij met zijn allen (en al onze attributen; bezemsteel, emmers, kleding, muggennet, thermoskan, potjes & pannen) in een taxi! 

 

Yes! Na 10 dagen ziekenhuis, on our way HOME again!

 

Fijn dat we dankzij onze trouwe sponsoren naast onderwijs en eten ook zo'n ziekenhuis bezoek kunnen betalen en Kelly weer op de been kunnen helpen! 

 

Heel Veel Dank namens Staff & Kids van Asante Childrens Home en vrijwilligers van Stichting African Child Foundation,

 

Germaine

 

Verkiezingen, wiskunde en bouwen

 • Verkiezingen, wiskunde en bouwen
 • Verkiezingen, wiskunde en bouwen
 • Verkiezingen, wiskunde en bouwen
Verkiezingen, wiskunde en bouwenVerkiezingen, wiskunde en bouwenVerkiezingen, wiskunde en bouwen
27-08-2017
Augustus stond, ook op Asante, in het teken van de Keniaanse verkiezingen. Het was spannend; de twee grootste partijen bleken aan elkaar gewaagd en stonden al voor de 3e keer in 10 jaar tegenover elkaar, in 2007, in 2012 en nu weer in 2017. De spanningen liepen hoog op in de grote steden, maar gelukkig bleef het in Naivasha rustig. Asante was goed voorbereid; medewerkers die niet in de buurt wonen, namen hun verlof en gingen naar hun eigen familie/regio. Er was voldoende eten ingeslagen en met de buren was overlegd wat er zou moeten gebeuren, mochten er rellen uitbreken of, erger nog, overvallen plaatsvinden. Gelukkig bleek dat allemaal niet nodig. 

 

 Wiskunde

 

John Mugo is een goede bekende van Asante, zit in het laatste jaar van de universiteit, waar hij studeert voor leraar Wiskunde. Hij vroeg Asante of hij wat kon bijverdienen om zo het laatste deel van zijn studie te betalen. Natuurlijk kan dat, voor goede mensen is er altijd werk. We vroegen John of hij wiskunde (bij-)lessen kon geven aan alle Asante kinderen en de andere gesponsorde kinderen. Augustus is namelijk een vakantiemaand en een mooie gelegenheid om extra activiteiten te kunnen doen. Het bleek een win-win-situatie; Asante blij, John blij en de meeste kids blij. Helaas is wiskunde niet voor alle kids een favoriet schoolvak. 

 

Bouwen
 

Met hulp van Wings of Support is Asante begonnen aan de bouw van een nieuw klaslokaal. Dit lokaal wordt groter en mooier dan de andere klaslokalen. We willen dit lokaal ook gebruiken voor computerlessen en lessen aan jongeren of volwassenen. De donatie kwam precies op het juiste tijdstip binnen. Bouwen in augustus was perfect omdat dan de rest van de school niet gebruikt wordt. Nu moet alles goed drogen voordat er straks geverfd kan worden. Als je het leuk vindt om in oktober of november te komen schilderen, ben je van harte welkom!

Vanaf dinsdag 29 augustus starten de kinderen weer op school en beginnen ze aan de laatste termijn van het jaar. Vooral voor Margaret een heel spannende periode aangezien zij het eindexamen moet gaan doen van het 'primary onderwijs'. We hopen dat zij extra veel steun heeft gehad aan de bijlessen van John.


Bestuur ACF


We hebben een nieuw bestuur voor de Stichting African Child Foundation; met Mark, Desiree en Sarika zijn we er klaar voor om de volgende fase van Asante Children's Home te ondersteunen en de stichting verder te professionaliseren. We hebben er allemaal veel zin in!

Wist je dat elk bestuurslid zich geheel belangeloos inzet en dat 99,9% van alle ontvangen donaties op de bankrekening van de stichting rechtstreeks ten gunste komt van de kinderen in Kenia. De enige kosten in Nederland zijn de bankkosten van de ING bank. Helaas kunnen we daar niet onderuit :-)

Wil je ook meehelpen, heb je tips voor ons of wil je juist een keer gaan kijken bij Asante Childrens Home, dat kan natuurlijk ook! We hebben er een klein maar prima gastenverblijf en je kunt mee eten op het huis.


Laat het ons weten via info@africanchildfoundation.nl


Vriendelijke groet,

namens Asante Kids, Staff en Stichting African Child Foundation

Germaine van Teeffelen

Mei 2017 - vakantie!

 • Mei 2017 - vakantie!
 • Mei 2017 - vakantie!
Mei 2017 - vakantie!Mei 2017 - vakantie!
31-05-2017
Vakantie April is een vakantiemaand. Dan komen ook de kinderen die naar Boardingschool gaan terug naar Asante Childrens Home. Wat doen de pubers op Asante; ze maken huiswerk en helpen mee in de dagelijkse klussen als koken, wassen en de kleinere kinderen vermaken.

 

Via Yvonne konden we een grote rozenkwekerij rond het meer van Naivasha bezoeken. Ze kweken hier met name anjers en rozen voor de Nederlandse en Engelse markt. Het bezoek was indrukwekkend; we kregen uitleg over het groeiproces, het snijden en verpakken en zelfs een heuse powerpoint presentatie in een echte vergaderzaal met koekjes en cola. De presentatie ging over het maatschappelijk ondernemen van deze grote kwekerij; ze investeren in het opleiden van gemotiveerde medewerkers, bieden banen aan 70 dove mensen, hebben een eigen day-care, clinic en lagere school waar medewerkers hun kinderen kunnen brengen en bieden aan een groot deel van de medewerkers zelfs huisvesting.

 

Pubers

De Asante pubers vonden de trip echt interessant en ze vinden het vooral leuk om juist een keer niet met de kleintjes op pad te hoeven. Zo hebben we ook regelmatig de stad Naivasha bezocht en geprobeerd in een paar internet-cafe's te ' googlen'  en een eigen emailaccount aan te maken.

Samuel zit in Form 3, maar is momenteel serieuzer met voetbal dan met school. Alex, Grace en Pauline doen Form 1, het eerste jaar van het voortgezet onderwijs, op verschillende scholen. Margaret moet Class 8 dit jaar afronden met een examen en Lucy is voor het eerst op een boardingschool gestart in Class 6. Ze zegt dat het goed gaat, maar ze mist Asante en haar broertje enorm. De overgang van een dag-school naar een boarding-school is groot. Je bent 3 maanden van huis en er zijn vaste programma's en strenge regels voor  alle dagen, die van 4.30 tot 21.30 uur duren.

Alex is positief veranderd; hij is een stuk socialer geworden, neemt verantwoordelijkheid en vertelt honderduit. De meiden daarentegen hebben onderlinge ruzietjes en spreken zich nauwelijks uit. Om Margaret maken we ons het meeste zorgen; ze bezoekt haar moeder in de gevangenis samen met Maria, de sociaal werkster. Officieel moet haar moeder tot 2019 zitten, maar mogelijk mag ze er eerder uit. Haar moeder heeft uiteraard helemaal niks en vraagt aan Maggy heel goed haar best te doen op school zodat ze gezamenlijk straks weer een leven kunnen opbouwen. Het is moeilijk te achterhalen of Maggy dat ook als een goed toekomstperspectief ziet.

Met extra donaties van Stichting Peter van Vliet foundation organiseren we computerles en keyboard les voor de kinderen tijdens de vakantie. De computer leraar is duidelijk niet gewend om aan kleine kinderen les te geven en het is grappig te zien hoeveel moeite hij moet doen om ze in bedwang te houden. Sommigen pikken het supersnel op; anderen tonen (nog) geen interesse.

 

Leiderschap

Yvonne had spelletjes meegenomen en we organiseerden twee keer een spelletjesmiddag voor de kids. Ook diverse kinderen van buiten Asante werden uitgenodigd. De oudere kids werden benoemd tot spelleiders, en de kleintjes mochten in teams, met zelfverzonnen teamnamen, vol jeugdig enthousiasme deelnemen. Leuk om een beetje leiderschap te trainen met de oudste Asante kids; ze waren trots op hun rollen; compleet met pet en scheidsrechterfluitjes.

Er kwamen 3 meiden van 18 jaar langs van een kindertehuis uit een dorp verderop. De Social Worker vroeg of deze meiden hun leiderschaps-skills mochten laten zien op Asante. Ze vertelden alle drie een verhaal over de eigenschappen van goede leiders en dat iedereen, of je nu wel of niet in een kindertehuis zit of wees bent, verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen leiderschap.

Droogte

Al sinds januari was het erg droog in Kenia. Ik had natuurlijk wel gelezen en gehoord over de droogte in de Hoorn van Afrika; Somalie, Ethiopie en Noord Kenia, maar me niet echt beseft dat het dus ook voor de rest van het land gevolgen heeft. Zelfs in april was er nog geen regen, terwijl het in voorgaande jaren dan toch echt wel regende. Er waren geen aardappels meer te koop; ja ze waren er wel, maar wel driemaal zo duur dan wat ze normaal kosten. We aten op Asante dus geen aardappels, wel bonen, veel bonen; rode, zwarte en bruine bonen. Blijkbaar was ook het maismeel, voor de Ugali, in prijs verdubbeld vanwege de droogte en schaarste. De Asante medewerkers vertelden me lachend dat mensen nu dus maar chapati eten in plaats van aardappelen en ugali. Chapatis waren eigenlijk altijd luxer eten, maar door het gebrek aan regen verandert alles. Het tekort aan regen levert wel extra inkomsten op Asante. Buren kochten altijd al water op Asante, maar nu kwamen er ook mensen met hun
jerrycan langs de weg op  Asante water kopen. Waarschijnlijk kost de electriciteit om het water te pompen meer dan dat het water oplevert, maar het is altijd goed om buren te kunnen helpen.

Registratie

De vernieuwing van de Kindertehuis registratie verloopt gestaag.  De tweede audit heeft plaatsgevonden nadat we het reisgeld aan de inspecteur hadden betaald. Er zijn officiële aanbevelingen gedaan, zoals het verwijderen van de toiletpotten om er de 'normale' hurktoiletten van te maken. Daarnaast moeten er gescheiden douches voor jongens en meisjes komen. Alle brandblussers moeten vervangen worden en er moet er een bliksemafleider komen en emmers met (blus) zand onder een afdak. De slaapkamers hebben dringend een schilderbeurt nodig en er zou een verpleegster in dienst moeten komen of in ieder geval eenmaal per week moeten langskomen om de kinderen te controleren. Ook moeten er officiële tekeningen komen van alle bouwwerken op de compound. Het voelt als 'geldklopperij' en bureaucratie, maar als Charitable Childrens Institute in Kenia heb je ermee te maken en zullen we moeten bepalen hoe we zo goed mogelijk aan een deel van de eisen tegemoet kunnen komen. Het belangrijkste
deel voor de definitieve beoordeling wordt in Nairobi uitgevoerd en betreft de financiële audit. Ze zijn al sinds februari bezig :-)

 

Back to School

Op 2 en 3 mei begonnen de scholen weer na de April vakantie. Uiteraard weer een drukte van belang bij de banken, de schoenmakers, uniformwinkels en de bookshops. De pubers kunnen zichzelf al klaar maken; voor de kleintjes moest Susan nog allerlei herstelwerkzaamheden aan rugzakken en uniformen verrichten. Verder natuurlijk de gebruikelijke klussen als schoenenpoetsen, schoenen kopen en nieuwe veters in de oude schoenen :-). Het grootste deel van de schoolgelden konden we dit trimester via internetbankieren afhandelen, zodra er weer netwerk in de lucht hing. Safaricom, een van de grote telecomleveranciers in Kenia, had een software storing en lag er anderhalve dag uit. Mensen zijn behoorlijk afhankelijk geworden van hun mobiele telefoons en stonden in rijen voor een Sim-kaart bij andere providers. Betalen in Kenia gebeurt al vele jaren via Mpesa, een electronisch betaalsysteem via je telefoonnummer.

In de vorige nieuwsbrief vroegen we nog om een schoolfee sponsor voor Jeff; dat is gelukt! Ook voor de laatste binnenkomer Francis! Dit betekent dat de 13 junioren van Asante nu allemaal een sponsor voor 2017 hebben; fantastisch nieuws dus! Dank!

 

Bestuursleden

Voor onze Stichting zoeken we een nieuw Bestuurslid met financiële achtergrond.

Na bijna 10 jaar  werkzaamheden te hebben verricht voor de ACF, gaat Daniel ons helaas verlaten. Dankzij Daniel hebben we de stichting kunnen opbouwen en zijn we uitgegroeid tot een betrouwbare ANBI waarbij we kunnen garanderen dat alle donaties in Kenia terecht komen en juist besteed worden. We zijn Daniel enorm dankbaar voor al zijn inzet en bijdragen!

Ben of ken jij iemand met financiële kennis en wil je je vrijwillig inzetten voor een aantal uren per maand voor Asante Childrens Home in Kenia?

Het werk betreft o.a. de jaarrekening, facturen en incasso's, het opstellen en bewaken van het budget, het overmaken van gelden naar en in Kenia etc.

Daarnaast zouden we ook heel graag met onze website aan de slag willen; het mag allemaal weer een tikje moderner vinden we zelf. Heb jij zin, tijd en de juiste kennis en kun je ons hierbij helpen, dat zou fantastisch zijn!

Wil je iets anders bijdragen, heb je tips voor ons of wil je juist een keer gaan kijken bij Asante Childrens Home, dat kan natuurlijk ook! We hebben er een klein maar prima gastenverblijf en je kunt mee eten op het huis.

Laat het ons weten via info@africanchildfoundation.nl

 

Vriendelijke groet,
namens Stichting African Child Foundation en Kids&Staff Asante Children Home
Germaine van Teeffelen
info@africanchildfoundation.nl

Asante op Bushcamp 2016

 • Asante op Bushcamp 2016
 • Asante op Bushcamp 2016
 • Asante op Bushcamp 2016
Asante op Bushcamp 2016Asante op Bushcamp 2016Asante op Bushcamp 2016
12-12-2016
Al 5 jaar mag ik van de kindjes van Asante genieten, wat een groot geschenk is dat! Stuk voor stuk bijzondere wezentjes die steeds weer een onuitwisbare indruk bij me achterlaten. Van mijn allereerste bushcamp kan ik me kleine Mary, die nu al heel groot is, goed herinneren. Zoveel pit had ze toen al, ze kreeg een nieuwe roze winterjas. Hier was ze zo blij mee dat ze hem niet meer uit heeft gedaan, hoe warm het ook was! En kleine John, die ook al zo’n grote jongen is en altijd zijn duimpje opstak, want het gaat altijd goed met hem!

 

Het afgelopen jaar heb ik een paar nachtjes bij Asante mogen logeren en een beetje mogen delen in hun leven, hun thuis. Wat heb ik me daarover verwonderd, zo gedisciplineerd dat de kindjes zijn. Als ze uit school komen wordt er eerst huiswerk gemaakt, daarna pas gespeeld. De kindjes hebben allemaal taken in het huishouden, zo leren ze veel, voor zichzelf te zorgen en draagt iedereen een steentje bij. Voor elke maaltijd wordt er gezongen en gedanst, met veel plezier, de kindjes spreken hiermee hun dankbaarheid aan god, voor alles wat ze hebben. Dit maakte ook veel indruk op me.

 

We zijn met de kindjes die dit jaar niet meekonden op Bushcamp in de stad frietjes gaan eten, met z’n allen in een Matatu, wat een feest! Echt een schoolreisje!

 

De kindjes waren al een hele tijd bezig met Bushcamp, ze verheugden zich er zo op! De tassen waren al heel vroeg ingepakt en ze deelden hun herinneringen. Ik werd me extra bewust van de indruk die bushcamp maakt op de kindjes. Vanaf het moment dat ik er was werd er naar de begeleiders gevraagd, of bepaalde mensen erbij waren en wie er allemaal bij waren. Ze vroegen of ik me bepaalde momenten en avonturen kon herinneren van bushcamp. Het voorlezen elke avond voor het slapen gaan, wat ik vorig jaar deed met de allerkleinste meisjes: Kelly, Winnie, Ashwintha, Joy en Jane, had toch veel indruk gemaakt, al waren ze tussendoor steeds aan het giebelen, ze vroegen me of ik dat dit jaar weer wilde doen. We zongen de bekende bushcampliedjes, hadden het over alle dieren die we gezien hebben en weer zouden zien, zo was er al zoveel plezier en dan moest het kamp nog beginnen, wat een feest!

 

De avond voor Bushcamp werden alle tassen gecheckt en de kindjes waren helemaal door het dolle heen want het was nog maar 1 nachtje slapen voor het feest zou beginnen!

 

De volgende dag gingen we met z’n allen in een Matatu richting bushcamp. Bij aankomst werd er gelijk gespeeld, de kindjes werden herenigd met bushcampvriendjes van andere projecten en ze ontmoetten nieuwe vriendjes. Ook werd er veel geknuffeld met de begeleiders, het is altijd een fijn weerzien.

 

De kindjes worden bij hun begeleiders ingedeeld en ze horen in welke tent ze slapen. De tenten hebben allemaal namen van wilde dieren, dieren die we misschien nog wel gaan zien tijdens de safari.

 

Dezelfde dag werd er gezwommen, dit is altijd een hoogtepunt voor de kindjes, want er wordt niet vaak gezwommen en ze zijn dan echt door dolle heen. Allemaal bandjes om zodat iedereen blijft drijven en hup het water in! Sommigen krijgen zwemles, anderen hangen weer veilig om de nek van een begeleider heen en er is ook veel waterpret in het ondiepe badje, want daar kun je met je voetjes op de bodem staan en lekker zelf vrij bewegen. Vooral iedereen natspetteren, dat is leuk!

 

Tijdens de  safari is Tyson, zoals elk jaar, de allerbeste wilde dierenspotter, hij ziet de dieren vaak als eerste en hij leert de begeleiders de namen van de dieren in Swahili. We verbazen ons keer op keer hoe snel hij ze ziet! Tyson heeft er oog voor!

 

Jeff hebben we geleerd om handkusjes uit te delen en deze deelt hij ongelimiteerd uit aan iedereen die ze graag ontvangt. Tijdens de safari roept hij Kelly steeds in de auto voor ons en blaast haar ook een zoen toe, bloeit hier iets op?

 

Als we gaan varen gaan we op zoek naar hippo’s, we zien er een hoop maar komen niet te dichtbij want ze kunnen als ze willen best snel zwemmen. We zingen liedjes en zwaaien naar de kindjes en begeleiders in de andere boten. We verbazen ons steeds over de grootte van deze hippo’s, vooral als we ze later op de waterkant mogen zien bij het kamp. De kinderen ( en begeleiders ) kijken hun ogen uit. Aan het eind van de boottocht is het altijd een wedstrijd welke boot er als eerst de kant raakt.

 

Tijdens de wandeling op Crescent Island zien we een heleboel Giraffes, we proberen allemaal heel stil te zijn want dan kunnen we heel dichtbij komen. Wat zijn ze mooi, wat hebben ze een lange nek en wat lopen ze elegant! Tyson, onze wilde dierenspotter, gaat in z’n eentje op een afstandje even zitten om deze mooie dieren even goed te bekijken!

 

De kindjes houden de wandeling goed vol! De allerkleinsten van Asante, Jeff en Francis mogen lekker bij een begeleider op de rug, dat is fijn!  Aan het einde van de wandeling krijgen we allemaal wat lekkers en limonade.

 

Tussen alle activiteiten door worden er veel spelletjes gespeeld, er worden veel armbandjes gemaakt van de loomingbandz en we spelen onder andere het Nederlandse spel “Wie is het “? John is hier erg goed in en speelt een tijdje samen met Peter tegen Mary en Jeff.

 

Gedurende de week mogen de kindjes, zoals elk jaar, kleding uitzoeken. Ze worden allemaal van top tot teen in het nieuw gestoken. Dit jaar is er zelfs een sponsor die voor ieder kindje een pet, sjaal en muts heeft, met mooie kleuren en streepjes. Wat staat alles ze goed en wat zijn ze er blij mee! Trots showen ze hun nieuwe kledingstukken, wat zijn ze blij!

 

Op de laatste dag, de dag waarop iedereen zich voorbereid op de bonte avond, worden de kindjes geschminked. Ze mogen zelf uitkiezen hoe ze geschminked willen worden, veel meisjes kiezen voor een vlinder, de meeste jongens willen er wat enger uitzien, zij worden een leeuw. Ook worden de nagels gelakt, met glitters gestrooid, de kindjes zijn klaar voor vanavond!

 

Tijdens de bonte avond wordt er veel gedanst en gezongen, de kindjes hebben samen een stukje ingestudeerd, ze zingen en dansen, wat doen ze het goed! Zoals elk jaar doen de begeleiders weer het toneelstukje met het vliegtuig, hiervan vliegt altijd een motor in brand en dan wordt er een grote emmer water over de begeleider gegooid die de motor speelt die in brand is gevlogen. Zoals elk jaar moet iedereen hier erg om lachen! Een aantal begeleiders hebben een “limbo-dansact “ georganiseerd waarbij iedereen mee mag dansen en dat gaat heel goed met die Afrikaanse heupjes.

 

Moe maar voldaan maakt iedereen zich klaar om naar bed te gaan. Zoals elke avond gaan we gezellig met z’n allen onze tanden poetsen. We hebben allemaal een toilettasje gekregen met hierin onder andere wat zeep, een tandenborstel, tandpasta en een zaklampje. Dit moet allemaal mee naar de wastafel, het lampje is hard nodig want het is al heel snel donker. Daarna lekker de tent in en slapen, dromen over alle leuke dingen die we hebben gedaan, met een grote lach op ons gezicht. De kindjes worden nog even goed en warm ingestopt en er wordt afgesloten met een dikke knuffel. Lala Salama lieve kindjes, tot morgen!

 

Op de laatste dag houden we nog een zeskamp waarbij we onder andere gaan spijkerbroekhangen, degene die het langst blijft hangen heeft gewonnen. Er wordt ook zakgelopen, degene die het snelste bij de finish is heeft gewonnen. Eigenlijk is iedereen een winnaar, want we doen allemaal ons best en hebben vooral veel plezier!

 

Aan het einde van deze laatste dag heeft begeleider Elske een grote verrassing voor de kindjes! Ze heeft voor alle kindjes van Asante een deken gemaakt met daarop hun naam. Wat een groot cadeau en wat heeft ze de kindjes verrast! Heel bijzonder vinden we dit allemaal, ze heeft ons allemaal ontroerd hiermee! Bedankt lieve Elske, voor al jouw liefde voor de kindjes van Asante, je hebt ze heel blij gemaakt en wat een mooie afsluiting van dit bushcamp!

 

Nu lekker naar huis, nagenieten van weer een geweldig kamp en komende nacht slapen onder een prachtige, liefdevolle, warme deken met een lach van oor tot oor! Tot volgend jaar!  

 

Esther

 

 

 

Kerst en School

27-11-2016
December is altijd een drukke maand. Niet alleen in Nederland, maar zeker ook in Kenia. Asante maakt zich op voor de Kerst! De kinderen hebben hun schooljaar afgerond en kennen hun eindcijfers. In Kenia loopt het schooljaar van januari tot december. Pauline en Grace, de twee pubermeiden van Asante, hebben het eindexamen gedaan van het basis onderwijs. In Kenia is er 3 jaar kleuterschool en vervolgens 8 jaar Primary School. Het afstuderen is een echte ceremonie. Voor de meeste jongens in Kenia geldt aan het eind van Class 8 dat ze besneden worden en hun weg naar volwassenheid zijn gestart.

 

Voor de Asante meiden is er gelukkig geen besnijdenis, maar er zijn wel allerlei rituelen die ze een soort van voorbereiding geven op hun vervolg leven. Niet voor alle kinderen in Kenia geldt automatisch dat ze naar vervolgonderwijs gaan (Secundary School). Als er geen geld is in het gezin, of er is al een kind dat naar school gaat, dan kan het vaak voorkomen dat juist meisjes aan het werk gezet of aan een man geholpen worden.

 

Stichting African Child Foundation focust juist wel op onderwijs! Hoe langer de kinderen naar school gaan, des te beter de opleiding, des te meer kans hebben de jongeren in Kenia om een eigen bestaan op te bouwen. Grace en Pauline zijn 14 en 15 en afhankelijk van hun eindexamen resultaten, die vaak pas in januari worden bekend gemaakt, zullen zij toelating moeten doen voor het voortgezet onderwijs.

 

Ook Lucy gaat in 2017 naar een andere school. Zij zat in Class 5 en moet voor Class 6 naar een Boarding School (internaat). We kiezen met opzet voor een andere school. Dit is altijd een pittige overgang; van een school in de buurt waar je gewoon thuis slaapt, naar een boarding school, waar je in grote slaapzalen, een grote eetzaal en met honderden andere kinderen in een vast patroon moet gaan functioneren. Het voordeel is dat je echt aan de slag moet met je sociale vaardigheden, maar vooral ook veel tijd aan je studie kunt besteden. ' je wordt er hard van' zouden we hier in Nederland zeggen. Uiteraard wensen wij Lucy alle succes toe in haar volgende stap. De 'moeders' op Asante en Grace en Pauline, zullen Lucy ook zo goed mogelijk voorbereiden op wat gaat komen.

 

Voor de andere kinderen geldt dat ze op dezelfde school blijven in 2017. Zij moeten dus aan de slag met het kaften van boeken en schriften, het (laten) repareren van hun uniformen en schoenen om vanaf januari weer volgens alle regels in hun nieuwe klas op school te kunnen verschijnen.

 

Voor de Kerst zal een aantal kinderen hun familie gaan bezoeken. Deze bezoekjes moeten altijd goed worden voorbereid door de sociaal werker van Asante. Voor degenen die wel op Asante blijven, wordt een dagelijkse planning gemaakt, zodat ze weten wanneer ze klusjes en wanneer ze andere activiteiten zullen gaan doen. Het versieren van het huis voor Kerst gebeurt traditiegetrouw pas op 24 december. De kerstliedjes hoor je echter nu al; de kinderen zijn er gek op!

 

Share your kindness - actie!

25-11-2016
Graag vraag ik je aandacht voor het Asante Children's Home, een kleinschalig kindertehuis in de buurt van Naivasha, Kenia. Afgelopen zomer ben ik er geweest en heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe liefdevol de 23 kinderen van het tehuis worden opgevangen door lokale medewerkers. Fantastisch! De kinderen hebben geen ouders of familie meer en/of komen uit moeilijke en gevaarlijke situaties waarin ze ernstig verwaarloosd of misbruikt zijn. Ondanks hun verleden was het geweldig om hun veerkracht te ervaren en te zien hoeveel plezier ze weer kunnen hebben. Naast het huis verzorgt Asante ook de sponsoring van kinderen die in of om Naivasha heen wonen. Op dit moment zijn dat 7 kinderen / jong volwassenen. Het tehuis wordt gefinancierd vanuit een Nederlandse stichting door middel van giften en sponsoring. Focus daarbij is de scholing van de kinderen, want dat is dé weg naar een betere toekomst. De stichting vindt dit zelfs zo belangrijk dat ze een eigen school ervoor hebben opgericht, verbonden aan Asante.

Graag wil ik geld inzamelen voor Asante door een wijn actie. Met dank aan Wijnhandel & Slijterij Wijdeveld uit Oosterbeek heb ik een mooie Sauvignon en Merlot (wit en rood) in de aanbieding! De wijnen kosten €10,- per fles en daarvan gaat € 5,- direct naar het Asante Children’s Home.

 

Draag ook uw steentje bij aan dit goede doel en koop deze heerlijke wijn! Ook zeer geschikt als (relatie)geschenk voor de komende feestdagen. Geef uw bestelling door aan: desiree.snijder@live.nl.

 

Alvast dank!

 

Groet, Desirée

Mijn droom kwam uit

Mijn droom kwam uit
10-10-2016
Afgelopen juni kwam mijn droom van lang lang geleden uit. Vrijwilligerswerk in het buitenland doen. En wel in het Asante Children’s home. En wat een mooie ervaring die ik niet had willen missen!

 

Ik heb veel verschillende dingen gedaan; verven van tafels en banken, meehelpen met het koken, poffertjes maken, lesgeven op het schooltje, de oudere kinderen computerles geven en vooral heel veel plezier maken met de kids. De dagen vlogen voorbij!


Op mijn laatste dag in Kenia zijn we met de kinderen naar de stad Naivasha geweest. De reis er naar toe was een hele belevenis voor ze, zo vaak gaan ze namelijk niet naar de stad. En in de stad met z'n allen frietjes eten voor lunch was natuurlijk helemaal het einde!


Ik heb heel veel bewondering voor de lokale dames die het kindertehuis runnen. Het valt niet mee om alle kinderen elke ochtend op tijd gewassen, aangekleed en gegeten te hebben op tijd voor school of de kerk. En het was zo mooi om te zien hoe blij de kinderen zijn ondanks dat ze niet zo heel veel hebben.

Thuis houdt het niet op voor me. Ik ga proberen zo veel mogelijk geld op te halen als ik kan. Om ervoor te zorgen dat de kinderen een zo goed mogelijke toekomst op kunnen bouwen.

 

Desirée Griffioen 

Juli 2016

 • Juli 2016
 • Juli 2016
 • Juli 2016
Juli 2016Juli 2016Juli 2016
04-07-2016
Het is fris en nat in Naivasha. Aan het einde van de middag begint het te regenen, waardoor de lucht enorm afkoelt en het 's ochtends bij het opstaan echt koud is. Susan staat rond 5 uur op om een vuur te maken voor het opwarmen van het ' douche' water voor alle kids. Hygiëne en het correct dragen van het schooluniform is belangrijk voor de school.

 

Nagels schoon? Zakdoekje meegenomen? Schoenen gepoetst en rok niet te kort? Alles wordt opgemerkt door de (goede) leraren en ofwel tijdens een ouder/bezoekdag besproken of in het dagboek van de leerling geschreven. Het is belangrijk voor het zelfvertrouwen van een kind.

 

De grootste groep Asante kids zit in Class 2, waar ook nog 6 andere kinderen uit de buurt deelnemen. De Asante school is gegroeid; vooral de gemixte Baby- en Middle Class zijn gegroeid. Een van de redenen is, dat er een schooltje in de buurt gesloten is. Ouders plaatsen hun kind over naar Asante ECD; de meesten schaffen het oranje-zwarte uniform aan. Sommige kijken het nog even aan. Op donderdag krijgen de kids op school rijst met gehaktballetjes. Dat is een pluspunt voor de ouders.

 

De oudere Asante kids zitten op andere scholen, dayscholars in de buurt (class 4 en 5), boarders zitten iets verder weg en komen slechts na een schooltermijn van 3 maanden terug naar huis voor een korte vakantie. De boardingschools zijn streng; kids moeten om 5 uur op en starten dan al met lezen/leren. Voor het ontbijt is er dan tijd om zichzelf te wassen. Ook na het avondeten wordt er gestudeerd. De (enige) TV op 200 leerlingen gaat alleen in op een zaterdagavond aan.

Ze klagen niet! Ze zijn blij en dankbaar dat ze op school zitten! Voor sommigen houdt het na Class 8 op; voor anderen is er genoeg geld om ook naar 4 jaar secondary school te gaan. Vervolgonderwijs is uiteraard ongelooflijk belangrijk, maar helaas niet voor iedereen weg gelegd.

Op 16 juni vieren we de Dag van het Afrikaanse Kind; we lopen mee in een demonstratie om aandacht te vragen voor de rechten van een kind. Recht op onderwijs, recht op veiligheid, recht op bescherming tegen sexuaal misbruik en kinderarbeid enzovoorts. Het lijkt allemaal zo triviaal, maar helaas worden de kinderrechten in heel veel landen in de wereld geschonden.

Maart 2016

 • Maart 2016
 • Maart 2016
Maart 2016Maart 2016
13-03-2016
Het waren pittige eerste maanden van het jaar, zonder water, zonder manager en de koe moest ook nog afgemaakt worden. Na het vertrek van Terry als manager, was er een dame op proef, die er na een paar weken toch vanaf zag. Per 1 maart is Kezia als kersverse manager gestart; so far so good!

December 2015

10-12-2015
Beste sponsors en vrienden van Asante, Het is alweer bijna Kerstmis en we mogen heel tevreden terug kijken op een goed jaar voor de kinderen in Asante Childrens Home. De kinderen zijn gezond en hebben zich weer goed vermaakt op school en thuis. Alex en Salome hebben hun examens afgerond in november. Niet alleen de Asante kinderen maar ook vele buurt kinderen hebben hun schooljaar goed afgesloten op de Asante School. Het hevige weer in Naivasha zorgde voor veel regen en wind, waardoor muren omgingen en electriciteit niet meer werkte. We hebben onderhoud kunnen laten uitvoeren, tegels in de huiskamer gelegd, de muur staat weer rechtop, en alle bedrading is vervangen.

 

Helaas waren er ook minder leuke gebeurtenissen. Julia, een van de 'moeders',  zwikte haar been en liep een complexe beenbreuk op. Zij is nog steeds niet terug op Asante. Daarnaast heeft Terry, de home manager, ons moeten verlaten in verband met een verhuizing door het werk van haar echtgenoot. Sinds 1 december is een nieuwe manager gestart. We hopen met haar weer goede plannen voor de toekomst van Asante te kunnen maken.

 

Er was gelukkig ook bezoek uit Nederland: Sipke kwam langs in april en zorgde voor gitaar en zang. In oktober mochten de jonge Asante kinderen 3 dagen op Bushcamp met de enthousiaste vrijwilligers van Wings of Support. Ze vonden het super spannend, maar heel fantastisch!

 

Corrie van Cuylenburg liep naar Santiago de Compestella waarbij alle sponsoring aan Asante Childrens Home is overgemaakt. Energy Global organiseerde een fietstocht en veiling met opbrengst voor Asante.  Edwin Kist kreeg donaties voor Asante tijdens zijn pensionerings afscheid. De John Heddes Foundation, Net4Kids en Stichting Vraag&Aanbod Wijchen hebben geholpen met donaties. De bedrijven Cloetta, SIG en Beauty Pillows hebben ook prachtige bijdragen geleverd.

 

Naast deze bedrijven en stichtingen hebben we gelukkig nog steeds erg veel hulp van heel veel andere vrienden van Asante (particulieren) die ons meehelpen met donaties.

 

Wij willen iedereen heel hartelijk danken voor alle inspanningen, activiteiten, donaties en het vertrouwen in de African Child Foundation en Asante Childrens Home. ASANTE SANA!

 

Wij wensen je namens alle kinderen en medewerkers van Asante Childrens Home en alle vrijwilligers van de Stichting African Child Foundation gezellige Kerstdagen en alle goeds voor 2016. Wij houden je ook volgend jaar weer graag op de hoogte van alle ontwikkelingen in Asante!

September 2015

September 2015
10-09-2015
Korte nieuwsflits vanuit Asante, vanwege slechts een korte schoolvakantie in Augustus! De Asante leiding probeert de vakanties altijd zo afwisselend mogelijk te maken. Dit keer was er met een van de buren afgesproken dat Tyson twee nachtjes zou blijven slapen. Echter al voor de afgesproken eindtijd stond Tyson alweer aan de poort. Hij mistte zijn Asante brothers&sisters.

 

Grace en Margaret (zie foto) waren elk naar hun tante. Salome en Alex moesten zoveel mogelijk hun huiswerk maken en examens leren. Samuel was naar zijn oma in verband met het overlijden van zijn opa, hetgeen hem zichtbaar emotioneel zwaar heeft geraakt. Pauline heeft meegeholpen met het beschrijven van mogelijk gevaarlijke situaties op het huis.

 

Iedereen moest ook met de dagelijkse klussen meehelpen aangezien Julia, een van de 'moeders'  op Asante, een ongelukkige val maakte en een complexe beenbreuk heeft opgelopen. We hopen dat zij snel in een goed ziekenhuis geholpen kan worden.

 

Er is flink onderhoud gepleegd aan de groentetuin buiten en het zaaien van tomatenplanten in de kas.

Er zijn nu een paar schapen groot en dik genoeg voor de verkoop en er is zelfs een lammetje op komst.

 

De kids moeten nu allen volop aan de bak om hun laatste schoolmaanden goed af te ronden. Al vanaf de tweede week van November begint de Kerstvakantie!

 

Heb jij zin om ter plekke met de kids aan de slag te gaan in December of om vanuit Nederland een projectje op te pakken, laat het ons weten op info@africanchildfoundation.nl

Juli 2015

 • Juli 2015
 • Juli 2015
Juli 2015Juli 2015
25-07-2015
President Obama is in Kenia! De meeste Kenianen vinden dit fantastisch. Onze kleine Asante David Obama (zie foto) natuurlijk ook!

 

Het zijn (relatief) koude maanden in Naivasha. De 3 schoolmaanden van het tweede trimester zitten er alweer bijna op.

 

Eind juni waren Aswintha, Paul, Kelly en Peter erg ziek, met buikpijn en overgeven. Dit heeft zo'n 3 dagen geduurd en gelukkig voor hen besloot de leiding van Asante niet meteen naar het ziekenhuis te gaan. Er zijn de laatste tijd in de media veel waarschuwingen voor cholera geweest en ook op Asante zijn de hygieneregels weer aangescherpt.

 

Juf Tabitha is getrouwd in Naivasha. Tabitha is een van de onderwijzers op de Asante school en heeft aangegeven na haar trouwen verder weg te gaan wonen. Alle kinderen uit haar klas hebben de bruiloft kunnen bijwonen en waren erg onder de indruk.. Juf Regina is haar vervanger en begint zich al aardig thuis te voelen op Asante.

 

Voor Alex en Salome breken er spannende tijden aan. Zij zullen hun augustus-vakantie grotendeels gaan gebruiken om te studeren voor hun examens in oktober.

 

Doordat er veel regen is gevallen in Naivasha, waren er mooie opbrengsten uit de groentetuin. Het merendeel wordt voor eigen gebruik ingezet, maar er is ook veel verkocht aan buren en bekenden.

 

De afgelopen maanden hebben we mogen genieten van prachtige sponsoractiviteiten:

Ronald Huisman en Jan van Wingerde, van Energy Global, hebben een pittige tocht gefietst en een veiling georganiseerd met alle opbrengsten voor Asante;

Sipke de Boer organiseerde een feestconcert in Easterein (Friesland);

Corrie van Cuylenburg heeft haar Way-naar-Santiago volbracht en binnenkort zal ze haar sponsorbedragen overhandigen aan de stichting African Child Foundation;

Vanuit Beauty Pillow mocht Asante Childrens Home weer een mooie donatie ontvangen.

 

Alle dank uiteraard ook aan alle maandelijkse donateurs en Vrienden van Asante! Fantastisch!

 

Alle donaties worden direct ingezet voor de kinderen in Asante; het schoolgeld, de salarissen van de lokale medewerkers, het eten en de verzorging. We zien dat er ook steeds meer geld nodig is voor het onderhoud in en om het huis. Vanwege het slechte weer, de slechte kwaliteit van materialen en het intensieve gebruik, gaan veel dingen sneller kapot dan in Nederland. Binnenkort wordt de vloer in de zitkamer vervangen, worden de electriciteitskabels opnieuw aangelegd en zullen er weer nieuwe tomatenplanten worden ingezaaid in de kas.

 

Kids en Staff maken in hun vrije tijd veel artikelen van kralen om deze vooral lokaal, voor het goede doel, te verkopen.

Via Nederlandse en Keniaanse donaties zijn er nu zo'n tien schapen op Asante, die niet alleen het gras kort houden, maar straks ook voor vlees zorgen.

 

Het management van Asante kent genoeg arme gezinnen in de buurt van Asante. Het zijn 1-ouder gezinnen of gezinnen waar weeskinderen (vaak nichtjes / neefjes) worden opgevangen. Ook deze kinderen hebben een grote behoefte aan goed onderwijs om hun gezin op latere leeftijd vooruit te helpen. Juist goed onderwijs op jonge leeftijd, is erg belangrijk. Er zijn diverse Nederlandse sponsors die specifiek deze kinderen sponsoren. Wij zijn er trots op dat we hieraan via Asante Childrens Home kunnen bijdragen.

 

Mocht je een keer een paar weken ter plekke willen mee helpen, dat kan natuurlijk altijd! Neem even contact op via info@africanchildfoundation.nl

 

Vriendelijke groet,

namens Asante Kids & Staff en Stichting African Child Foundation

Daniel, Thijs, Xander en Germaine

Mei 2015

 • Mei 2015
 • Mei 2015
 • Mei 2015
Mei 2015Mei 2015Mei 2015
05-05-2015
De vakantie zit er weer op; it's time to go back to school in Asante! Het waren leuke vakantieweken; er is huiswerk gemaakt, gelezen, gekookt, gebakken en veel gezongen!

 

Sipke de Boer kwam een week mee helpen op Asante. Hij was namens Cloetta Sneek een week aan het werk in Asante. Met weinig middelen en veel creativiteit is hij erin geslaagd om dakgoten te vernieuwen en de aansluitingen naar de groentetuin en een watertank te maken. Daarnaast was er iedere middag tijd voor gitaar, zang en dans en is er door Sipke en de Asante kids gewerkt aan een echte Asante Song! Zodra het filmpje af is, zullen we uiteraard een linkje plaatsen op onze website en op Facebook.

 

We ondervonden dat sommige (werk)situaties best gevaarlijk kunnen zijn en omdat een van de medewerkers vorig jaar een beenblessure  tijdens het werk heeft opgelopen, hebben we een start gemaakt met een Risico-analyse voor Kids, Staff en Visitors om zo ook meer veiligheidsbewust te worden.

 

De oven is goed getest; met Hollandse kaas zijn we erin geslaagd om echte lasagna en zelfs ook pizza te maken. De Asante Staff grapte dat ze met zulke luxe maaltijden misschien wel met mes en vork moesten gaan eten i.p.v. de gebruikelijke lepel of hand. Ik stelde ze gerust dat pizza echt wel met de hand mag worden gegeten, haha! De kaas is in Kenia veel te duur en dus zal er in de toekomst hier en daar wel weer een kilootje geel goud in de koffers vanuit Nederland worden meegenomen.

 

In de laatste week van april zijn alle benodigde boodschappen gedaan in Naivasha en Nairobi. Kids waren onder de indruk van het verkeer, de liften in de hoge gebouwen en de verkeerslichten in de hoofdstad. Verder werd er, helaas zonder Sipke, nog veel gezongen over 'lions', 'watoto'  en 'lying in the morning sun'!

 

Ondertussen loopt Corrie van Cuylenburg nog steeds haar 'Way to Santiago de Compostella' waarbij de opbrengst naar Asante Children's Home zal gaan. We hebben haar intensief gevolgd via Facebook (my way to Santiago) en lezen haar avonturen, ups & downs, met veel respect en belangstelling.  Zet m op Corrie!

 

Mocht je meer willen weten of ook een keer op Asante aan het werk willen; we horen het graag via info@africanchildfoundation.nl

 

Vriendelijke groet en big hugs to all sponsors namens Asante Kids & Staff

April 2015

April 2015
12-04-2015
De april-maand is in Kenia een vakantie maand. Iedereen is weer terug van 3 maanden school en kan weer even bijtanken. De grotere kinderen (the Holland Kids) schreven me hun schoolprestaties en dat ze druk waren met kralenwerkjes, koken en bakken. De oven wordt volop gebruikt. Lucy schreef dat het haar 'best Holiday ever' was, omdat ze nu had geleerd hoe ze cakes moest bakken in de nieuwe oven.

 

Salome moet dit jaar eindexamen doen; staat nu een C maar wil zeker een B halen. Samuel staat een C+ op zijn nieuwe school en heeft zich aangemeld voor het schoolrugby- en voetbalteam. Pauline staat nummer 12 uit een klas van 32 en Grace staat 18e van de 32. Daar is dus veel competitie, maar het lijkt de dames goed af te gaan. Alex moet ook examen doen en staat er magertjes voor; nummer 7 van de 10 in zijn klas. Hij zal nog hard aan het werk moeten. 

 

Net voor Pasen was er gezellig bezoek uit de buurt. Een groepje dames en heren uit Karati bezocht Asante en bracht kadootjes maar vooral ook veel gezelligheid. 

 

Het weer is onstuimig in Naivasha. Begin maart was de wind zo heftig dat er een muur is omgewaaid. Om dit te repareren is veel cement, staal en wat nieuwe stenen nodig en uiteraard een metselaar. Materialen zijn duur in Kenia maar gelukkig hebben we een sponsor gevonden en komen er wat vrijwilligers uit de buurt meehelpen met de 'professionele'  metselaar om de boel weer stevig en veilig op te bouwen. Omdat het weer momenteel regenachtig is, zal de bouw toch de nodige tijd gaan kosten.

Mocht je meer willen weten, dat kan altijd via info@africanchildfoundation.nl

Asante Sana & Kwaheri!

Maart 2015

 • Maart 2015
 • Maart 2015
Maart 2015Maart 2015
19-03-2015
Met de kinderen in Asante Children's Home gaat het goed. Samuel is gestart op zijn nieuwe school (Form 1), een soort van highschool, dichtbij de gevangenis van Naivasha. Salome is gestart aan haar examenjaar in Form 4. Ook Margaret is gestart in boarding school en tot zover zijn er nog geen signalen van heimwee.

 

De Asante School voor de kleinere kids moet jammer genoeg afscheid nemen van Juf Tabitha. Zij gaat trouwen en in Nairobi wonen. De leiding moet dus op zoek naar een nieuwe juf of meester voor de 3 kleutergroepen en Class 1. Beiden juffen hebben nu een gemixte groep aan leerlingen. We hopen voor 2016 te mogen uitbreiden met een extra schoolklas, zodat er ook ruimte komt voor Class 2.

 

De zonne-energie kreeg wat problemen. Al eind December zagen we dat het verbruik van accuwater in de batterijen wel erg hoog was. In januari raakte de ' inverter'  kapot, maar kon worden gerepareerd en in februari was er een storing die helaas een kleine week duurde. Inmiddels draait Asante weer (dag en nacht) op de stroom van de zonnepanelen, dankzij de service van Riwik.

 

Naast onze lieve trouwe sponsoren en vrienden van Asante, hebben we in het eerste kwartaal gelukkig ook weer mooie donaties mogen ontvangen van Beauty Pillow (www.slaapjemooi.nl), Cloetta Holland en Stichting Vraag&Aanbod Wijchen. Ook zullen we dit jaar voor het eerst met Net4Kids gaan samenwerken. Heel veel dank aan iedereen!

 

Nu de kinderen steeds ouder worden, zien we dat er om een andere begeleiding wordt gevraagd. Susan, een van de Asante medewerkers, is een paar dagen op stage geweest bij het Safe House van Naivasha. Enthousiast en vol nieuwe ideeen keerde ze terug.

 

In de Greenhouses wordt druk gewerkt aan een nieuwe oogst tomaten. Andere lokale projecten zijn: het laten opgroeien van lammeren tot (lekkere) schapen en het maken van kralenwerkjes door de kinderen zelf.

 

Mocht je meer willen weten, dan kan dat natuurlijk via info@africanchildfoundation.nl

Fijne Kerstdagen voor alle Asante Vrienden!

 • Fijne Kerstdagen voor alle Asante Vrienden!
 • Fijne Kerstdagen voor alle Asante Vrienden!
 • Fijne Kerstdagen voor alle Asante Vrienden!
Fijne Kerstdagen voor alle Asante Vrienden!Fijne Kerstdagen voor alle Asante Vrienden!Fijne Kerstdagen voor alle Asante Vrienden!
20-12-2014
We hebben een prachtig jaar gehad, dankzij al onze sponsors en mensen die de Asante Kids een warm hart toedragen! De kinderen gingen naar school, hadden (Keniaans) gevarieerd eten, zijn gelukkig nauwelijks ziek geweest, hebben veel bezoek gehad en hebben zich weer een vol jaar kunnen ontwikkelen! Er is in Kenia veel ellende; er zijn enorm grote verschillen tussen arm en rijk. De rijken profiteren van de ontwikkelingen in Nairobi; mensen trekken naar de steden in de hoop op een baantje. Het raakt overvol in Nairobi; de president keert zich meer en meer af van de Westerse gebruiken. Hij heeft een nieuwe wet aangenomen, dat Kenia, volgens de oppositie, tot een soort van Politiestaat maakt. Je kunt makkelijker worden opgepakt en gevangen gezet. Het maakt de bevolking angstig, maar het is bedoeld om het terrorisme een weerwoord te bieden.

 

Over Ebola wordt hier niet gesproken; dus zal het er wel niet zijn...

Dankzij al onze sponsors hebben we weer prachtige dingen voor en door de kids kunnen doen. Zo is er in 2014 een nieuw Greenhouse gezet; kon de eigen school weer goed gebruikt worden; hebben we zonnepanelen en een businesstraining voor staff & kids gehad, is er het nodige onderhoud gedaan, mocht een deel van de kids mee op Bushcamp en er zijn 8 kinderfietsen aangeschaft; er was veel bezoek, er is veel (nodig) geverfd; kortom we zijn erg trots en dankbaar!

 

We danken al onze sponsors en vrienden heel hartelijk voor het vertrouwen in ons het afgelopen jaar en hopen ook in 2015 op jullie te mogen rekenen! Zonder sponsoren, geen hoopvolle toekomst voor onze Asante Kids.

We wensen jullie allemaal, namens Asante Kids & Staff en het bestuur van de African Child Foundation te Ede, hele mooie en gezellige Kerstdagen en alle goeds voor 2015!

November 2014

November 2014
30-11-2014
Het is alweer even schoolvakantie in Kenia. De kinderen met familie gaan er op bezoek; de andere kinderen blijven uiteraard op het Kindertehuis en genieten van hun vrije tijd. Naast extra lessen in de ochtenduren, helpen ze mee met klusjes in en om het huis. Samuel, de oudste jongen van Asante, heeft examen gedaan en wacht nu op de examenuitslag die pas eind December verwacht wordt. De score is belangrijk voor de vervolgstap in het Middelbaar Onderwijs. Het is een belangrijk moment in de weg naar volwassenheid. Via de kerk van zijn opa in Thika heeft hij zich onderworpen aan alle belangrijke lessen voor zijn toekomst. Deze Ritual of Passage is een belangrijke stap voor een zestienjarige.

 

Margareth is de volgende die naar boarding school gaat. Zij wilde graag Grace en Pauline achterna, maar het is beter voor haar ontwikkeling om zelf vriendinnen te maken op een andere school. Voor de kleine kinderen gaan we door op de eigen Asante School; hierdoor krijgen ze nog een jaar goed onderwijs en kunnen ook andere buurtkinderen hiervan profiteren.

Salome gaat in 2015 haar examenjaar in op het voortgezet onderwijs; voor haar wordt het een spannend jaar! Zij heeft pas ontdekt dat ze nog een broer heeft en dat deze jongen nu zelfs op de universiteit zit. Ze vindt het fantastisch en raakte hierdoor extra gemotiveerd. 

 

We wensen alle sponsors en vrienden van Asante hele fijne en gezellige Kerstdagen!

Great fun at Bushcamp!

 • Great fun at Bushcamp!
 • Great fun at Bushcamp!
 • Great fun at Bushcamp!
Great fun at Bushcamp!Great fun at Bushcamp!Great fun at Bushcamp!
27-10-2014
Dit mochten er weer Asante Kids naar het jaarlijks door Wings of Support georganiseerde Bushcamp. Iedereen keek er al weken naar uit en dit keer lieten we de oudste kinderen op school en mochten er een aantal kids uit Family House mee. Op 6 oktober was het dan eindelijk zover en vertrokken de kids onder begeleiding van Julia richting Fisherman's Camp aan de oevers van Lake Naivasha.

 

Vooral voor de jongste kinderen was het 1 groot nieuw avontuur en was het natuurlijk allemaal super spannend. Heel veel kinderen uit andere weeshuizen, heel veel blanke begeleiders en de hele dag leuke dingen doen; spelletjes, knutselen, een boottocht op het meer van Naivasha, naar Crescent Island en Chui Lodge en natuurlijk het grote bonte avond feest op de laatste avond. Vooral de extroverte Kelly, Tyson en David Obama hebben voor groot vertier gezorgd. 

Het is voor deze kinderen heel belangrijk om een keer onder lotgenoten te zijn en alleen maar plezier te maken met elkaar.

In de afscheidsbrieven van de vrijwilligers lezen we lieve woorden en zien we dat zowel de kids als de begeleiders enorm genoten hebben.

Heel erg veel dank aan de initiatiefnemers Marius en Inske en de goede organisatie door Elske en Luke en alle andere vrijwilligers, namens de Asante Kids voor wederom een fantastisch BushCamp avontuur!

Augustus 2014

 • Augustus 2014
 • Augustus 2014
 • Augustus 2014
 • Augustus 2014
Augustus 2014Augustus 2014Augustus 2014Augustus 2014
15-08-2014
In Kenia zijn er in juli en augustus veel 'koude' maar vooral regenachtige dagen. Doordat er weinig zon is, blijft het de hele dag nat en dus ook koud. Verschillende kinderen zijn ziek geweest. Alex is zelfs van boardingschool naar huis gestuurd en ook de kleinere kinderen zijn in het ziekenhuis geweest met malaria (Michael, Kelly en Obama) en longontstekingen (Jerry en Aswintha). Gelukkig is iedereen weer aan de beterende hand.

De oudste kinderen hadden geluk en hebben een schoolreisje gehad naar Nairobi. Salome's school ging naar Nakuru voor een lezing en workshop. Vanaf 6 augustus zijn de kids vrij van school. Samuel, Alex, Grace, Margaret en Jeff gaan hun familie bezoeken, de anderen blijven op Asante (voor hen is immers geen familie getraceerd) of moeten flink aan het huiswerk.

 

Helaas heeft Maria, de Social Worker van Asante, een ongelukje gehad op het kindertehuis en was ze twee weken afwezig. Nog steeds kan ze niet veel lopen, maar inmiddels is ze wel weer aan het werk. Om dit soort gevallen te kunnen verzekeren, heeft Terry, de manager, een offerte opgevraagd voor een verzekering.We zullen moeten bekijken of dit binnen het budget gaat passen.

 

Het gaat voorspoedig met de nieuwe kas. De tomatenplanten groeien goed en binnen 1 a 2 maanden hopen we de eerste tomaten te oogsten. Ook de zonnepanelen doen het, ondanks de bewolking, nog steeds dagelijks. Een triest bericht is dat de (waak)hond is overleden na een aanrijding op straat. Iedereen was er aan gewend geraakt. Vooral Lukas, die elke dag voor hem zorgde, was er verdrietig van.

 

We hebben weer mooie donaties mogen ontvangen van Beauty Pillow, SIG, de Kerk en natuurlijk de opbrengsten van de Fish&Grill Party op de Edese markt dankzij Keurslager Ter Stege en Viskiosk Rosendaal. Heel hartelijk dank hiervoor! Wij zijn ontzettend blij met al deze steun en alle enthousiaste mensen die dit mogelijk hebben gemaakt! Asante Sana!

 

Deze maand moet het schoolgeld voor het volgende school-trimester worden betaald.  Van september tot december moet er weer hard gewerkt worden door de Asante Kids. Samuel gaat zelfs examen doen en iedereen leeft mee. De andere kinderen vroegen me niet te vergeten een Good-Luck-on-your-Exam kaart te sturen.

Ook is er flink wat onderhoud nodig; de donaties worden de komende tijd dus weer goed besteed.

 

Voor 2015 heeft Corrie van Cuylenburg aangegeven een uitdaging aan te gaan door met haar trouwe viervoeter naar Santiago de Compostella te lopen. Nu al is ze haar website gestart en zoekt ze sponsors. Alle sponsoring zal ten goede komen aan Asante Childrens Home en wij zullen haar natuurlijk 'op den voet' gaan volgen (zie ook facebook: My way to Santiago).

Wil je meer weten of zelf eens langs gaan bij de Asante Kids, laat het ons weten.

 

Vriendelijke groet namens,

Asante Kids en African Child Foundation

Thijs, Xander, Daniel en Germaine 

 

April 2014

 • April 2014
 • April 2014
 • April 2014
 • April 2014
 • April 2014
April 2014April 2014April 2014April 2014April 2014
04-05-2014
Begin april sloten de scholen en werden alle Asante kids weer verenigd in Asante Children's Home. Na 3 maanden is dat wel weer even wennen in huis, met zoveel drukte. De 'boarding school' kids werden aangenaam verrast met de donatie van Supermarkt Naivas: de TV! Dagelijks werd er dan ook uitgekeken naar het moment in de avond dat de TV aan mocht. Luid zingen ze allemaal de TV-reclames mee, die zich ongeveer ieder kwartier herhalen.

 

De stapelbedden, gedoneerd door Otterlo, bevallen prima; de kids zijn er dolblij mee.

 

Naast de dagelijkse klussen door de kinderen en staff op het land en in de keuken, waren er ook nog speciale activiteiten op Asante. Zo werd er hard gebouwd aan het nieuwe Greenhouse dat al een tijdje op de planning stond en gesponsord wordt door "Jonge Honden". Het is een prachtige hoge en ruime kas geworden, met genoeg kansen voor tomaten, boontjes en/of paprika's. We wachten nu op de eerste stekjes, die pas eind mei zullen arriveren.

 

Speciaal deze vakantie kwamen er ook nog bezoekers uit Nederland om de kinderen bezig te houden met leuke dingen, als knutselen, voetbal, wandelingetjes, zwembad uitjes en zelfs een Business Game voor de oudste kinderen. Geheel op eigen wijze leerden ze waar ze aan moeten denken bij het opzetten van een klein of groot winkeltje of restaurantje later. Dit werd aangevuld met veel knutselwerk en lol.

 

De schoolborden en de schooltafels zijn opnieuw in de verf gezet. Klaar voor de Back-to-School in mei.

 

Ook voor de Staff was er een workshop waarbij stil werd gestaan bij het uitbreiden van activiteiten op Asante om nog beter te worden voor de kids en bewuster te zijn van de benodigde financien. Ook dit was een leuke en leerzame middag.

 

ASANTE GOES GREEN

 

Asante heeft er sinds 28 april een nieuwe 'groene' aanwinst bij. Naast de Greenhouses, is er een project gestart voor het gebruik van zonne-energie door zonnepanelen. In sneltreinvaart is er door een team van 3 Nederlanders en 2 Kenianen in een middag een set met batterijen, zonnepanelen, converter en andere toebehoren aangesloten. De eerste dag van het opladen, was spannend, maar 's avonds, terwijl een groot deel van Naivasha, zonder stroom zat, was er gewoon licht aan in het Family House van Asante :-). Wow! Met deze investering, die geheel gesponsord is door eigen bijdragen en creatieve ideeën van medewerkers van Cloetta, kunnen we een deel van de energiekosten van het kindertehuis reduceren; fantastisch dus!

Asante goes GREEN!

15-03-2014
Zonne-energie is letterlijk en figuurlijk 'hot' in Kenia. Wat is er nou mooier dan gebruik maken van de zon om 's avonds het licht aan te kunnen doen?!
 
Ook Asante wil graag investeren in zonnepanelen om zo de energiekosten omlaag te brengen. Anders dan in Nederland is er rond de evenaar altijd zonlicht van 6 - 18 uur, maar na zes uur 's avonds is het donker. 
 
Vind jij zonnepanelen ook een goed idee en wil je graag meehelpen aan deze duurzame investering? Dat zou geweldig zijn! 
 
Heel graag ontvangen we je donatie op IBAN: NL86INGB0678618135 onder vermelding van SOLAR voor Asante.

Februari 2014

 • Februari 2014
 • Februari 2014
 • Februari 2014
Februari 2014Februari 2014Februari 2014
21-02-2014
Begin januari is iedereen weer naar school uitgezwaaid. De meiden naar Ridgesview, de rest weer naar Valley's Lily, Salome begint aan Form 3 en de kleintjes zijn weer vrolijk begonnen op de Asante School in de achtertuin. Na de lange vakantie en de vele bezoekers in december, was het wel weer even wennen aan het gewone dagelijkse leven.

Het is droog en warm in januari in Kenia. De aardappels verdrogen bijna omdat ze te weinig water krijgen.

 

Gelukkig kwam er eind januari ook nog bezoek. Wietze ging aan de slag met de groentetuin en de verplaatsing van de watertank. Een Duits meisje komt als vrijwilliger voor een paar weken meedraaien op het huis. Dus toch weer een hoop gezelligheid! 

 

Er was ook een tegenvaller. De tomatenkassen lijken een schimmel of bacterie te bevatten, die we niet kunnen bestrijden. Dit betekent dat de oogst nu tegenvalt, terwijl we in november en december nog prachtige oogsten hadden.

 

De bonus komt als Naivas met een bus vol donaties langs komt. De lokale supermarkt heeft samen met twee andere vestigingen dit jaar Asante uitgekozen voor een mega verrassing. We krijgen kilo's rijst, meel, zeep, matrassen, kleding en zelfs een tv. De kinderen kijken hun ogen uit. Al jaren willen ze heel graag een tv en nu ineens komt de supermarkt er een brengen.

Heb je ooit zoiets meegemaakt? Wij niet, maar natuurlijk zijn we enorm dankbaar!

 

We zijn weer volop bezig om nieuwe (sponsor) activiteiten voor dit jaar te bedenken. Gelukkig is er een hoop hulp en creativiteit! Uiteraard hoor je van ons.

 

Vriendelijke groet, namens Asante Kids en ACF

Thijs, Daniel, Germaine 

December 2013

 • December 2013
 • December 2013
 • December 2013
December 2013December 2013December 2013
24-12-2013
In december kijken we terug op een goed jaar. De kinderen zijn gezond, gegroeid, doen het goed op school en hebben plezier. De oudsten zijn naar Bush Camp geweest; een bijzonder kamp georganiseerd door Wings of Support aan de oevers van Lake Naivasha. In 8 maanden tijd zijn er tomaten gegroeid in de twee kassen en deze zijn vanaf november volop in de verkoop. Zowel de medewerkers als de kinderen zijn er druk mee. Het is weer een mooi leerproces voor iedereen.

Voor Pauline en Grace hebben we een andere school gezocht omdat zij op hun huidige school onvoldoende uitgedaagd worden. Zij gaan nu naar klas 6, boardingschool. Klas 6, 7 en 8 zijn de belangrijkste klassen omdat in klas 8 je eindexamencijfer bepaalt welk vervolgonderwijs je kunt gaan volgen. We schrokken wel enorm van de prijzen van het lesgeld in Kenia.

 

De 4 oudste meiden zijn in november naar een meidenseminar geweest van een lokale kerk. Hier kregen ze een week lang voorlichting, specifiek gericht op tienermeiden. Naast sexuele voorlichting werd er ook veel praktische informatie over koken, gezonde voeding en persoonlijke hygiene gegeven. Grappig detail is dat ze ook leerden hun vrije tijd in te vullen. 'Passive leisure'  werd afgeraden; je moet juist iets doen in/met je vrije tijd. 

De leiding, Maria, Terry en Susan, is bijgeschoold in december. Zij hebben (met collega's uit andere kindertehuizen) 3,5 dag les gehad van Amerikanen. Dit ging vooral over het luisteren naar en coachen/begeleiden van kleine kinderen en tieners. De dames kwamen gelukkig en gemotiveerd terug op hun werk.

In 2013 hebben ook  Asante en ACF hebben hun vijf-jarig bestaan gevierd. Dit was een mooi moment om stil te staan bij alles wat er in 5 jaar tijd is opgebouwd en ook om alle Asante supporters, vrienden en ambassadeurs te bedanken voor hun steun.

De Frikandellenparty bij Cafe de Premier in Ede en de Kerstactie bij Cloetta Holland (Sportlife, Redband, Venco) hebben weer mooie donaties opgeleverd. Heel veel dank hiervoor!

Ook heel hartelijk dank aan onze trouwe maandelijkse sponsors voor hun zeer waardevolle bijdragen.

 

Wij hopen dat we ook in 2014 weer mooie dingen kunnen doen voor en met de Asante kids. We zullen in 2014 wederom hard werken om het Kindertehuis te laten voortbestaan.

Wij wensen u namens alle kinderen in Asante Childrens Home en namens de African Child Foundation een gezond, voorspoedig en gelukkig Nieuw Jaar!

 

Thijs, Daniel en Germaine

November 2013

November 2013
10-11-2013
Op 28 november as. zal er voor de tweede keer een frikadellen party worden georganiseerd ten behoeve van de ACF. Zie bijgevoegde flyer voor meer informatie.

Oktober 2013

 • Oktober 2013
 • Oktober 2013
Oktober 2013Oktober 2013
02-10-2013
Op 25 september vierden we 5 jaar Asante Children's Home. Samen met een flink aantal Asante-vrienden hebben we stilgestaan bij wat er in die 5 jaar allemaal is opgebouwd, maar hebben we ook vooral weer heel veel inspiratie opgedaan voor nieuwe sponsor activiteiten. Helaas kan Asante zichzelf niet renderen, en blijven donaties enorm hard nodig.

 

Zo heeft Corrie van Cuylenburg aangeboden 'wintertaarten'  voor vogels te bakken en te verkopen voor Asante en wil ze in 2015 de pelgrimsroute vanuit Vianen naar Santiago de Compostela gaan lopen, gesponsord, ook voor Asante. We zullen Corrie en haar aanstekelijke enthousiasme uiteraard blijven volgen via de nieuwsbrief, website en facebook. 

 
Verder goed nieuws van Cloetta, de fabrikant van onder andere Venco, Redband, Sportlife en King heeft haar medewerkers aangeboden te kunnen kiezen tussen een kerstpakket of een donatie voor Asante Children's Home. Ook daar hopen we natuurlijk een mooi bedrag te mogen ontvangen. Dat zou voor de kids een mooie Kerstmis zijn!
 
De PKN Gemeente te Ede heeft toegezegd het komende seizoen voor Asante Children's Home te collecteren. De eerste collectes hebben inmiddels plaatsgevonden. Asante Sana; heel hartelijk dank!
 

Jammer genoeg kregen we wat slecht nieuws uit Kenia. Veel Asante kids zijn ziek of ziek geweest. Bij de meesten is ' malaria' geconstateerd, een soort van verzamelnaam voor alles wat we hier griep noemen. Bij Michael sloeg het er zelfs zo heftig in, dat hij bewusteloos raakte en met spoed naar de dichtst bijzijnde kliniek is gebracht. Met wat rust en medicijnen zijn ze wel weer opgeknapt, gelukkig!

 

Verder is het onrustig rondom het huis. Er wordt de laatste tijd veel ingebroken en er wordt vee of groenten en buitenmaterialen gestolen. Terry gaf aan dat de alarmen nogmaals getest zijn en dat de nachtwaker extra alert is. De buurvrouw van Asante, waar we altijd de melk kochten, is haar koe kwijt geraakt en dus moeten we nu verderop. Voor de buurvrouw was haar koe haar bron van inkomsten; voor haar persoonlijk is dit dus een ramp.

 

Tot slot wordt er druk gewerkt aan de vernieuwing van het Children's Home certificaat. Dit moet om de paar jaar opnieuw door de overheid vastgesteld worden op basis van een echte audit en een dik handboek. Wij zijn heel benieuwd hoe dit weer gaat verlopen.

 

Uiteraard houden we jullie op de hoogte!

 

Vriendelijke groet,

namens de Asante Kids, African Child Foundation

Thijs, Daniel, Germaine

 

 

Augustus 2013

 • Augustus 2013
 • Augustus 2013
 • Augustus 2013
Augustus 2013Augustus 2013Augustus 2013
13-08-2013
Dieren nieuws: 111 kuikens van 1 tot 2 maanden oud! Da's pas goed nieuws in deze koude tijden in Naivasha. De Asante meiden 'runnen' het kippenproject en zijn supertrots dat het zo goed gaat. De jongens zijn jaloers; zij willen ook wel een eigen project. Mogelijk kunnen we voor hen iets met konijnen organiseren. Het laatste schaap is pas bevallen, maar vrij snel na de bevalling is de moeder overleden. Het lammetje wordt nu gevoed met de fles. In Juli zijn de Greenhouses weer met tomaten ingeplant. Laten we hopen op een goede oogst voor de komende maanden.

 

De kou in juli zorgt helaas ook dit jaar weer voor een paar zieken in Asante. Salome en Joy, maar ook Grace, Lucy en John moeten naar het ziekenhuis. Thijs gaat wekelijks naar therapie in het lokale ziekenhuis om zo zijn motoriek en zijn spraak te verbeteren. Dit lijkt ook echt te helpen, volgens Terry, de manager.

 

De schoolprestaties zijn altijd een belangrijk onderwerp in Kenia. Dit keer hebben we opnieuw een paar "Number One's": Pauline, Lucy en Kelly. Grace en John waren nummer 2 van hun klas. Salome had 531 punten van de 1100 en heeft zich daarmee iets verbeterd ten opzichte van het vorige semester. 

 

De kinderen hebben een lange vakantie (van 6 augustus tot 4 september) en krijgen daarom bijles. Samuel gaat zelfs terug naar boardingschool voor een paar weken.

 

Gelukkig hebben we ook dit jaar weer een sponsoring voor de Asante School mogen ontvangen van de John Heddes Foundation. Daar zijn we heel blij mee! Asante Sana!

 

De laptop met Disney films is helaas gecrasht en krijgen ze niet meer aan de praat. Mocht iemand nog zin / tijd hebben om naar Kenia te gaan de komende vakantieweken; er is genoeg te doen :-)

 

Wist je trouwens dat we dit jaar een jubileum vieren? Al 5 jaar lang zorgt Asante voor kansloze kinderen dankzij heel veel vrienden en sponsors! Asante Sana!

 

Vriendelijke groet namens,

alle Asante Kids, African Child Foundation,

Thijs, Daniel, Germaine

Mei 2013

 • Mei 2013
 • Mei 2013
 • Mei 2013
 • Mei 2013
Mei 2013Mei 2013Mei 2013Mei 2013
20-05-2013
Het waait hard in Naivasha. Het heeft de afgelopen tijd veel en hard geregend; er zijn nieuwe meertjes ontstaan langs de weg, waar zelfs watervogels zijn neergestreken. Veel regen betekent veel muggen, maar ook veel begroeiing en lang groen gras. De schapen kunnen het niet bijhouden op Asante en Peter, de tuinman, werkt sinds kort weer halve dagen. Hij was aangereden door een auto en heeft zijn voet gebroken. Twee weken lang heeft hij thuis gezeten, maar sinds maandag is hij weer ‘therapeutisch’ aan het werk, gewapend met twee oude plastic zakken om zijn gipsen voet en steunend op een kruk. De man die hem had aangereden was wel gestopt en had hem naar het ziekenhuis gebracht, maar daarna snel verdwenen en Peter heeft hem nooit meer gezien. Nu moet Peter dagelijks voor controle en een spuit naar het ziekenhuis.

 

De kids zijn wel weer toe aan school lijkt het. 5 weken thuis is erg lang; de leraren in Kenia nemen het ervan. De meesten verdienen wat bij met het geven van bijles.

Wat me opvalt, zijn de verschillen die er inmiddels zijn tussen de kids. Obama begrijpt je prima en praat een aardig woordje Engels. Thijs is onverstaanbaar en moeilijk in de omgang. Bijna elk uur maakt hij met een ander kind ruzie; hij slaat hard en kan niet echt zijn agressie kwijt, zo lijkt het. Kleine Peter is een snelle jankerd en kleine Jeff lacht het hardst om zijn eigen grappen.

Kelly (bijna 5 jaar) doet de afwas en helpt zelfs bij het snijden van de groenten; ze is ontzettend bijdehand en wordt door de leiding dan ook wel “Nairobi girl’ genoemd. In Nairobi moet je wel bijdehand zijn, anders overleef je het niet .

 

Ook de oudere kids doen het prima. Uiteraard hebben we eerst wat plannen gemaakt. Ze willen een keer pannenkoeken en een keer macaroni eten. Ze willen een keer naar de stad, maar dat doen we in groepjes. Grace besloot op het laatste moment niet met het meidengroepje mee te willen, maar liever met de jongens mee te gaan, ‘my kind of girl’!

 

Met de grote jongens heb ik afgesproken met de matatu naar Nairobi te gaan en langzaamaan verschuift hun enthousiasme in een beetje angst en zenuwen. Nairobi is immers ver weg én een grote stad. We kopen er spullen voor de Asante Kleuterschool en maken daarna nog een toeristisch rondje langs de bekende gebouwen. We zien zelfs bij toeval de kersverse president Uhuru Kenyatta in levende lijve!

 

7 mei start school weer; we hebben nieuwe kousen, schoolschoenen en blauwe truien voor bij het uniform gekocht. 6 nieuwe rugzakken uit Nederland en die ene, kan nog wel een keer gemaakt worden. Kortom, voor de kleding zijn we er weer klaar voor. Voor wat betreft het huiswerk en de bijles kan helaas niet iedereen even goed presteren. Desondanks blijven ze hun best doen. Marius en Inske komen langs en we vieren onze 4 Number Ones feestelijk mét medaille!

 

De hond ‘Tiger’ is de laatste aanwinst van Asante. Overdag zit hij vast en ’s avonds mag hij los over de compound. De hele nacht hoor je honden blaffen, maar nu dus ook eentje heel dichtbij. Hij liep op straat als piepklein puppie en ze hebben hem meegenomen. Huisdieren betekenen in Kenia toch net wat anders dan in Nederland. Je moet er gemak van hebben of je moet ze kunnen eten. In beide gevallen weet ik het nog niet met onze Tiger. De tijd zal het uitwijzen! Maar opeten, nee, dat gaat volgens de kinderen zeker niet gebeuren.

 

Vriendelijke groet namens,

Asante Kids, African Child Foundation,

Thijs, Daniel, Germaine

Slaap je mooi voor Asante

30-04-2013
Wist u dat uw huid & haar met een Beauty Pillow mooier worden én u met de aankoop ervan ook Asante Childrens Home ondersteunt? www.slaapjemooi.nl

Verhaal van Aart-Jan & Ria

02-03-2013
Vorig jaar kregen Aart-Jan en ik de vraag of we mee wilden naar Kenia, om daar Asante te bezoeken. Daar hoefden we niet lang over na te denken, want we hadden al heel veel mooie verhalen van Conny gehoord. Conny is ontzettend enthousiast.

 

10 december vertrokken we met z’n zessen naar Kenia. Thijs, Conny, Jan-Willem, Emma, Aart-Jan en ik. (Wat een leuke club bij elkaar).
Bij aankomst kregen we een warm welkom van de kinderen en hebben we een heerlijke tijd met ze gehad! We hadden van alles meegenomen, oa  veel  kleding en schoenen, nieuwe pyjama’s en muziekinstrumenten.  Thijs heeft ter plekke een muziekleraar geregeld, zodat ze muziekles krijgen.
Jan-Willem en Aart-Jan hebben pannenkoeken gebakken en dat was me toch een feest!
Iedereen  zat te smullen en zodra het bordje leeg was, stonden ze weer in de keuken 

Daarna vierde Maggy haar verjaardag en daar was speciaal bezoek want we hebben sinterklaas gevierd!! Dat was een feest; een echte sinterklaas met Piet uit Nederland. De kadootjes werden snel uitgepakt en de kids konden lekker aan het tekenen en kleuren met hun nieuwe stiften en kleurboeken. Verder hebben we ook heel veel lol gehad met de ballonnen die we hadden mee genomen. Iedereen kreeg een nieuwe tandenborstel en ook dat was zeer welkom, want doordat er veel fluor in het water zit, verkleuren de tanden heel erg.

Wat me ook heel erg opviel, was dat de kids zo vrolijk en tevreden zijn. Ze hebben heel veel plezier met elkaar en zijn blij dat er zo goed voor ze gezorgd wordt. Het is een grote familie!
Het huis word gerund door een club zorgzame mensen die goed voor de kinderen zorgen, eten koken en de boel aan kant houden. De mensen die ik hier heb leren kennen hebben allemaal een hart van goud!

Verder zijn we ook nog op safari gegaan en ook dat was ontzettend gaaf. Wat een prachtige natuur en wat indrukwekkend om de olifanten, giraffen, buffels, zebra’s enz.  in het wild te zien.
Deze reis was onvergetelijk en ik ben ontzettend blij dat ik dit zelf heb mogen ervaren!!

Heel erg bedankt voor de gastvrije ontvangst en de geweldige tijd die we bij jullie gehad hebben!!
We komen graag nog eens terug!!   

Hartelijke groetjes, Aart-Jan en Ria.

Februari 2013

Februari 2013
05-02-2013
7 januari moest iedereen in Kenia weer naar school en begon het ‘gewone’ leven na een lange kerstvakantie. Alex, Salomé en Samuel gingen naar ‘boarding school’ waar ze dag en nacht verblijven tot de vakantie eind maart. Voor Alex is dit zijn eerste keer als ‘boarder’. Hij had de eerste weken dan ook enorme heimwee naar Asante en het leventje daar. Inmiddels voelt hij zich al weer iets beter.
De kleintjes gaan naar klas 2 op de kleuterschool en de allerjongsten, Jeff en Jane, zijn dit jaar in klas 1 gestart. Jeff is nog steeds een beetje agressief, maar de discipline van Asante lijkt hem wel te helpen iets rustiger te worden.
 
Juf Nancy is ingeruild voor juf Lucy, omdat Nancy zich niet aan de regels hield. Ze kwam te vaak onaangekondigd op het kindertehuis, waardoor de kinderen geen onderscheid meer maakten tussen een lerares en een ‘mama’.
 
Manager Terry is ook nog op zoek naar een tweede lerares, aangezien we erg veel aanmeldingen voor de school hebben gekregen van kinderen uit de buurt. Op die manier kunnen de Asante kinderen wennen aan andere kinderen en doet Asante ook iets goeds voor de buurt.
 
De oudere meiden doen ook weer goed hun best op school; Pauline schreef:
Hi,how are you? Hope  you are fine and okay.  My  aim of writing this letter is just telling you how  I’m going on with my studies. Last week we did an exam and I was number 3 and  378 marks. You might be eager to know how I’m going on,last  year our school performed well in k.c.p.e  also I’m  doing  well at  school.  I have no problem,  but  I just wanted to tell you how I’m going on.  Right now in Kenya it’s raining and it’s very cold,  in Asante we are doing well. We are coming  for mid  term on 1March  to 11 March 2013.  Now this year I’m in class five,  I miss you very  much,   hope you’ll  come very  soon,  pass  my greetings  to all friends in Netherlands.          
 
In Otterlo wordt in tropische sferen ge-beach-volleyd! De opbrengst van dit event is voor Asante Childrens Home. Fantastisch initiatief van Mosselevents! (www.mosselevents.nl)
 
Achter de schermen wordt volop gewerkt aan een nieuwe website voor Asante en de African Child Foundation door Markinno uit Ede (www.markinno.nl).
 
We houden jullie weer heel graag op de hoogte. Heb je vragen, mail ons op info@africanchildfoundation.nl

Met vriendelijke groet,
Namens alle Asante kids, en de African Child Foundation,
Thijs, Daniel en Germaine

 

December 2012

December 2012
23-01-2013
November en december zijn alweer de “Lente-“maanden in Kenia. Het is er lekker warm en de avocado’s beginnen te groeien. Al in november waren de kids vrij van school.
De leraren staakten en daardoor besloten alle scholen 3 weken eerder dan gebruikelijk te sluiten. Dat is natuurlijk slecht voor de ontwikkeling van de kinderen, maar mogelijk levert het de leraren wel wat begrip van de regering op. 
 
Eind november staakten de matatu (minibus) chauffeurs. Ook zij zijn boos en ontevreden. Ze staakten tegen de nieuwe wetten in het verkeer: ‘zero-tolerance’ met alchohol en extra hoge bekeuringen (of, als je geen geld hebt: lange gevangenisstraffen) bijvoorbeeld als je zonder rijbewijs rijdt. 
 
De kinderen waren daarom erg blij met bezoek in november en december. Gelukkig voor hen was daaraan dan ook geen gebrek. Thijs en Conny zijn geweest, met Emma, Jan-Willem, Aart-Jan en Ria. Er zijn nu twee Duitse meiden, Stefanie en Luisa, die vrijwilligerswerk doen en via Sammy, een kennis uit Kenia, was er ook nog onverwacht bezoek uit Nederland: muziekles, computerles en zélfs Sinterklaas is langs geweest; vanuit Spanje, via Nederland helemaal naar Kenia.
 
Zelf ben ik ook nog een weekje geweest om met de kinderen erop uit te trekken, macaroni te koken, pannenkoeken te bakken en van Kerstpakket-sponsorgeld nieuwe matrassen en dekens te kopen. Dat was hard nodig; de kwaliteit en duurzaamheid van veel materialen in Kenia is niet zo goed en het gebruik in een Kindertehuis is intensief.
 
We mogen terugkijken op een mooi jaar voor Asante Childrens Home. Er waren leuke, sportieve en gezellige sponsoractiviteiten! We hebben er heel veel vrienden en Facebook-fans bijgekregen. We hebben mooie verhalen met jullie kunnen delen. 
 
Heel veel dank aan alle sponsors en vrienden van Asante Childrens Home, waaronder: SIG Nederland, Notaris Van der Kolk, Café de Premier, Dierenspeciaalzaak ’t Guppy, Leger des Heils, Go2Dakar, Atrip, John Heddes Foundation, Welnet Automatisering, Innovan Trailers, Jottum Club!, Markinno, Jonge Honden, Wings of Support, CHE en heel veel andere betrokkenen. 
 
Het is werkelijk fantastisch dat we in 2012 weer op u hebben kunnen rekenen en hopen ook volgend jaar weer mooie dingen te mogen doen! 
 
Wij wensen u Gezellige Kerstdagen en een Prachtig, Gezond en Gelukkig 2013!
 
Heel graag KWAHERI (tot ziens) in het nieuwe jaar!
 
Namens alle Asante kids, en de African Child Foundation,
Thijs, Daniel en Germaine

Verhaal van Mark & Esther

Verhaal van Mark & Esther
01-09-2012
In de eerste twee weken van augustus 2012 hadden wij, Esther en Mark, het geluk om mee te mogen draaien bij het weeshuis Asante Childrens Home, in een voor ons nieuwe wereld; Kenia.

Wij hebben hierbij de kids vermaakt met voetballen, nagellak, kaarten/kettingen maken en zelfs wat Nederlandse taal aan de leergierigen bij gebracht. Wat een geweldig project is Asante! Vanuit Nederland een complete organisatie opzetten om kansloze kids op te vangen en op te voeden. Alle kinderen worden goed onderhouden, krijgen goede scholing en men wordt ook verantwoordelijkheidsgevoel bijgebracht doordat iedereen goed assisteert bij de dagelijkse klusjes.

Mooi is ook om te zien dat er een tomaten greenhouse is gebouwd, net zoals groenten die voor zowel de markt als voor eigen voeding wordt verbouwd. Het meest indrukwekkend voor ons is telkens weer de tevredenheid bij de kids die je zo snel creëert als je ze aandacht geeft. Een oprechte lach is zo gekweekt en geeft enorm veel voldoening! Geen familie, maar gezamenlijk wordt er toch een familiesfeer gecreëerd met lieve mama’s. Fantastisch!

Wij dragen graag ons steentje bij aan dit top initiatief.
 

 

Nieuwsbrief ontvangen? http://eepurl.com/dithVT


Nieuwsbrief