U bevindt zich hier: Home » Kids

Kids

In het kindertehuis in de omgeving van Naivasha worden er sinds 2008 kinderen verzorgd, voorzien van onderdak en onderwijs. Met behulp van uitsluitend lokaal personeel heeft Asante Childrens Home de zorg voor 23 intern wonende kinderen en zo’n 10 kinderen die in de buurt wonen.

Van een aantal kinderen kun je hieronder hun verhaal lezen:

John Matiro

John en zijn zus Lucy zijn eind 2008 in Asante gekomen nadat hun voormalige kindertehuis werd gesloten. John is een sociaal en vrolijk kind, dat volop geniet van het leven. Het is een intelligente jongen, die er ook van houdt om keihard op het land te werken (spitten, poten, etc.) Voor 2018 proberen we voor hem een goede boarding school te vinden met veel competitie. Hij moet uitgedaagd worden! John heeft geen eigen sponsor.

Samuel

Samuel is de oudste jongen in Asante. In 2018 doet Samuel examen (Form 4) voor het voortgezet onderwijs. Samuel is een verantwoordelijke jongen, die graag het voortouw neemt in Asante en daar ook respect krijgt van de andere kinderen. Samuel heeft geen eigen sponsor.

Joseph

Joseph is in 2011 in Asante gekomen. Hij was een trieste jongen met aanpassingsmoeilijkheden. Inmiddels is hij goed in de groep geïntegreerd, maar kan zich nog steeds erg afzonderen.

Joseph komt uit een onhoudbare thuissituatie; zijn moeder is geestelijk gehandicapt en hij werd veel geslagen. Gelukkig kan Joseph nu in Asante veilig opgroeien. Hij heeft nog 4 of 5 zussen, waarvan er 1 al getrouwd is en de anderen wonen in andere kindertehuizen. Hoewel hij al wat ouder is, zit hij toch met Mary en John in dezelfde klas. Zijn achterstand is enorm; we stimuleren hem in zijn leesvaardigheid en hopen dat hij het niveau kan oppakken.

Voor 2018 willen we hem, ondanks de hogere kosten, naar boardingschool laten gaan. Hier kan hij zich volledig concentreren op studeren. We gunnen hem deze kans. Joseph heeft geen eigen sponsor.

Jane

Kleine Jane is een prachtig meisje. Samen met Jeff is haar leven in Asante een groot avontuur. Omdat ze de jongsten zijn op school, zijn ze overal voor in. Ze is vrolijk en onbevangen en kan dansen en zingen, maar slaat ook van zich af.

In 2017 gaat Jane naar Class 1. Jane heeft nog geen eigen sponsor.

Margaret

Margaret is eind 2008 in Asante geplaatst nadat haar moeder was opgepakt door de politie voor een ernstige situatie en zij niet meer thuis kon wonen. Margaret mist haar broertje, die wel met de moeder samen in de gevangenis moest. Ze is een dankbaar en lief kind, hulpvaardig en vermaakt zich prima met de andere meiden van haar leeftijd.

Inmiddels zit ze in Class 7 op Boarding School en is flink gegroeid.Voor 2018 hopen we een goed voortgezet onderwijs voor haar te kunnen vinden. Margaret heeft geen eigen sponsor.

Alex

Alex is 1 van de oudste jongens en is samen met zusje Grace in 2008 in Asante geplaatst. Hij zit op boarding school en gedraagt. Hij kan prima leren, maar speelt liever voetbal.

Sinds kort interesseert hij zich ook voor muziekinstrumenten. In 2017 zou Alex naar Form 2 moeten, maar vanwege de problemen op zijn school, laten we hem Form 1 herkansen op een Day-School in Nyondia. Hij staat om 5 uur op en loopt naar school. In het weekend is hij actief met voetbal. We hebben een soort van coach gevonden in de buurt van Asante, die hem en andere jongens uit Asante maar ook uit de omgeving, begeleidt.

Alex heeft geen eigen sponsor.

Mary Wangari

Mary kwam in Asante als een ‘wild’ meisje. Een echte straatvechter. Nog steeds wil ze winnen en in alles het beste, het hoogste of het mooiste zijn. Ze is samen met John, haar maatje, zorgzaam voor de kleintjes en een allemansvriendin.

Toch moeten we met haar oppassen en streng zijn. Ze heeft discipline nodig want is geneigd overal op af te stappen, hetgeen haar ook in de problemen kan brengen. Het huishouden is nog niet haar ding, liever neemt ze de zangleiding of leert ze de kleinere kinderen dansjes.

In 2015 hebben we haar moeder kunnen traceren. We proberen haar nu in kleine stapjes met haar (nieuwe) familie in contact te brengen. Haar moeder kan geen Engels / Swahili en heeft nog 3 andere kinderen na Mary gekregen.

Mary heeft geen eigen sponsor.

Grace

Grace is samen met haar broer Alex in 2008 in Asante gekomen. Ze is een ijverige meid. Ze is broodmager,  hoeveel ze ook eet, en is relatief wat vaker ziek. We hebben hun familie kunnen traceren. Haar familie zijn echte Masai, ze hebben nog een kleiner zusje. Ze is pienter en doet het goed op school. Ze heeft eind 2016 eindexamen gedaan en is in 2017 gestart op het voortgezet onderwijs; een strenge katholieke meisjesschool.

Grace heeft geen eigen sponsor.

Lukas

Lukas is samen met zijn broertje Peter is Asante gekomen. Lukas is een erg vrolijk kind dat bijna altijd blij is. Hij is zorgzaam en helpt altijd mee. Hij is gek op dieren. De hond is zijn vriend. Soms wil hij ‘ engineer’ worden en soms ook ‘schaapsherder’ of ‘boer’. Luke heeft geen eigen sponsor.

Lucy

Lucy is een heerlijke meid en altijd bereid om anderen te helpen. Zij is de grote zus van John Matiro en beiden hebben verder geen familie. Lucy heeft wel veel gezondheidsproblemen (gehad) en had een achterstand op school.Inmiddels doet ze enorm haar best en haalt goede resultaten. In 2017 is zij naar Class 6 op een boarding school gegaan, dankzij een Nederlandse sponsor die ter plekke is komen kijken hoe het in en om Asante reilt en zeilt.

David Obama

David Obama is in 2008 geboren en in het ziekenhuis van Naivasha achtergelaten. Eind 2008 is hij in Asante Children’s Home opgenomen. Al snel bleek hij astmatisch en aan ‘rickets’ te lijden, door een gebrek aan Vitamine D. Met goede voeding, zonlicht en wekelijkse fysiotherapie werden zijn arm- en beenspieren gestimuleerd en is hij aangesterkt. Inmiddels is hij een vrolijk en verantwoordelijk kind geworden. Met zijn charmante voorkomen, weet hij altijd de aandacht te trekken. Hij kan al redelijk Engels praten en doet zijn best op school. In 2018 gaat hij naar Class 4. David heeft een sponsor voor zijn schoolgeld.

Aswintha

Aswintha is vernoemd naar een actieve Nederlandse vrijwilliger. Direct na haar geboorte is Aswintha gevonden en opgenomen in het ziekenhuis. In september 2008 kwam zij samen met Jerry Baraka naar Asante. Het is een echt pittig meisje en samen met Kelly is het een ‘lastige’ partij voor de jongens. In 2017 zit ze in Class 3. Voor 2018 hebben we besloten dat ze Class 3 opnieuw doet. Aswintha heeft een sponsor.

Salomé en Joy

Salomé is verkracht en daarna verstoten door haar familie. Samen met haar dochter Joy wordt ze sinds eind 2011 opgevangen in Asante. Salomé heeft inmiddels haar voortgezet onderwijs behaald.

Inmiddels hebben we weer kunnen bemiddelen met haar familie. Zo is ze in December voor het eerst weer bij haar moeder in het westen van Kenia geweest en heeft ze haar broer ontmoet.

Ze wilde altijd rechter worden. Helaas zijn haar eindexamen resultaten onvoldoende om direct naar een universiteit te gaan. In 2016 is ze gestart met een mooie cursus van 1 jaar op Egerton University; Hospitality Management, dankzij haar sponsor. Ze heeft deze in oktober 2017 afgerond en is nu op zoek naar werk. Tijdelijk werkt ze nu als invaller op Asante.

Joy is de jongste en trekt zich op aan de oudere kinderen. Ze is actief, kan het prima met zichzelf vinden en kan al een redelijk woordje Engels.

Jerry Baraka

Jerry is ook in 2008 via het ziekenhuis en de kinderbescherming in Asante terecht gekomen. Jerry is een ‘bob de bouwer’; houdt ervan om met spullen te prutsen. Het is prachtig om te zien hoe hij eet; netjes en gestructureerd, liefst in een eigen hoekje met niet te veel anderen om zich heen.

De laatste schooltermijn van 2016 behaalde hij de ‘number one’ positie in zijn klas. In 2018 gaat hij naar Class 4. Jerry heeft een eigen sponsor.

Jeff

Jeff was er al in 2010, als baby. In 2011 is hij opgehaald en naar zijn moeder in de gevangenis gebracht voor een re-integratie proces. Eind 2012 is Jeff weer opgenomen in Asante.

De situatie in het gezin van Jeff was te schrijnend en zonder toekomst. Jeff kan nu in Asante naar de kleuterschool. In 2014 is er opnieuw contact gelegd met de moeder. Zij heeft hem een paar weken in December zelf verzorgd. We hopen dat de band tussen moeder en zoon verbetert en dat zij op termijn zelf weer voor Jeff kan zorgen.

In 2018 gaat Jeff naar Class 2. Jeff heeft sinds 2017 een eigen sponsor.

Pauline

Pauline kwam in Asante in 2008. Zij heeft geen ouders meer. Ze doet het goed op school en heeft al een keer de prijs gewonnen voor het mooiste handschrift. Pauline is 1 van de oudsten op Asante en helpt goed mee bij de verzorging van de jongeren, hoewel ze inmiddels wel echt pubergedrag vertoont. Pauline is erg stil en kan onverwacht uit de hoek komen. Ze houdt van handwerken, nagels lakken en op hele hoge hakken lopen.

Ze heeft eind 2016 haar eindexamen gedaan voor het basisonderwijs en daarbij voldoende cijfers behaalt om zich in te kunnen schrijven voor een Keniaans sponsorprogramma bij de Equity bank. Na een intense screening heeft ze het gered en wordt haar hele voortgezet onderwijs gesponsord door de bank, mits ze goed blijft presteren.

Winnie

Ook van Winnie zijn er geen gegevens van ouders of een moeder. Winnie is ook al op Asante sinds 2008. Ze is een prachtig kind, dromerig en kan erg vrolijk zijn. Op school is ze nog geen hoogvlieger, maar ze wordt steeds ondeugender en is erg speels. In 2017 gaat Winnie naar Class 3. Zij heeft een Nederlandse sponsor.

Kelly

Kelly hoort bij de jongsten, maar is ‘by far’ het meest bijdehand. Ze heeft daarom ook de bijnaam “Nairobi-girl”. Kelly is een echte stoere meid en zeer selectief als het gaat om kleding. In 2017 gaat zij naar Class 3. Kelly heeft een Keniaanse sponsor.

Tyson

Tyson is in 2009 in Asante gekomen, nadat hij in het ziekenhuis was achtergelaten. Tyson is een actieve jongen met een moeilijke start. Hij heeft als baby erg lang last gehad van zwakke benen en heeft lange tijd wekelijkse therapie gehad. Inmiddels kan hij prima rennen maar zijn armen en handen het sterkst ontwikkeld. Je kunt maar beter uit de buurt blijven als hij met zijn handen gaat zwaaien.

Inmiddels merken we dat hij teveel energie heeft en dit niet altijd op een positieve manier kan uiten. Hij is eerder creatief dan goed op school, waardoor hij vaak als 1 van de laatsten eindigt. Hij reageert hier slecht op; voelt zich onbegrepen en is daardoor vaak onbehouwen.

In 2017 gaat Tyson naar Class 3. Tyson heeft een sponsor.

Peter

Peter is samen met zijn broer Lukas in Asante gekomen toen het SafeHouse geen raad met ze wist. Peter is de oudste van de kleintjes en Lukas is een van de jongsten bij de oudere kids van Asante. Je ziet heel goed dat ze broers zijn, maar ze zijn van verschillende vaders. Peter huilt snel om aandacht te vragen of te laten zien dat hij boos is.

Hij is erg pienter! Eind 2014 hebben we een (oudere) nicht getraceerd. Lukas en Peter zijn een paar dagen bij hun ‘nieuwe’ familie op bezoek geweest. Er waren nog 6 eigen kinderen, maar ook een schaap, konijnen en een hond. Geen TV en ook geen stroom, dus lekker vroeg naar bed.

Inmiddels is er ook een zus. Zij is getrouwd en heeft een kind gekregen. We proberen te bemiddelen met dit gezin, zodat Peter en Lucas daar in vakanties opgevangen kunnen worden.

Peter gaat in 2017 naar Class 3. Hij heeft een sponsor.

Paul Thijs Mwangi

‘Thijs’  is een beetje anders dan de andere kinderen. In Nederland noemen we dat een ‘rugzakje’. Hij beweegt motorisch anders en blijft erg mager, hoewel hij borden vol kan wegeten. Thijs volgt nu therapie in het ziekenhuis, waardoor ook zijn spraak zal moeten verbeteren. Thijs onthoudt alles prima, maar herhaalt zichzelf vaak en heeft veel aandacht nodig. Hij houdt niet van poespas, maar wel van structuur; hij weet precies op welke dag hij aardappels moet schillen en wanneer hij zijn pyjama aan moet. Paul gaat in 2017 naar Class 3. Hij heeft een sponsor.

Michael

Michael is een leuke jongen, zonder ouders of familie. Als baby heeft hij veel gehuild, maar inmiddels is hij erg zelfstandig en kan zichzelf prima in zijn eentje vermaken.

Het is een echt fotomodel; hij poseert prima! In 2017 gaat Michael, die we eigenlijk altijd Sonco noemen (vanwege zijn lichte huid), naar Class 3. Hij heeft een Keniaanse sponsor.

Francis Chege

Francis is via een hulp instantie bij Asante terecht gekomen in het voorjaar van 2016, toen hij 7 jaar was. Hij spreekt slechts Kikuyu, maar moet zich in Asante ook Swahili en Engels eigen gaan maken. Francis gaat in 2017 naar Class 1. Een jaar later kan hij zich prima redden op Asante. Hij leert snel! Francis heeft een eigen sponsor.

Angel

Angel is als baby vanaf 2007 tijdelijk in Asante geweest, terwijl haar moeder een gevangenisstraf uit zat. Toen ze na twee jaar weer werd opgehaald, was iedereen erg verdrietig. Gelukkig voor Angel woont zij nu weer bij haar moeder.

Jane

Jane is tijdelijk in Asante geweest in 2008-2009. Haar moeder is gevonden en zij woont weer bij haar moeder.

Broertjes

Deze 3 broertjes zijn voor crisisopvang in Asante geweest in 2010. Ook zij zijn gelukkig weer terug geplaatst bij familie.