U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Back to school

Back to school

Back to School in 2019!

In Kenia start in januari het nieuwe schooljaar voor de lagere en middelbare scholen. De belangrijkste doelen die we middels stichting African Child Foundation nastreven, zijn veiligheid, zelfstandigheid en onderwijs! We proberen daarom ook altijd het onderwijs zo goed mogelijk op het kind aan te laten sluiten. Dit lukt omdat we alle kinderen persoonlijk kennen. 
 
Hoewel de vakantie periode lang is, moest er op het laatste moment toch nog veel geregeld worden. De Asante kids gaan naar verschillende scholen en de meeste scholen hebben hun eigen regels. 
 


Asante Junior CentreZo gaan de jongste kids, Joy, Jane, Francis naar de Asante Junior School. Deze school zijn we zelf jaren geleden gestart. Alle jonge kids zijn hier op school geweest. Voor Michael, Aswintha en Winnie hebben we ervoor gekozen om ze nu nog steeds naar de Asante school te laten gaan. Ze gaan inmiddels naar Class 4. Op deze relatief kleine school zijn er kleine klassen en krijgen ze veel aandacht. Vorig jaar was Michael gestart op Nyondia Primary. Hij werd overweldigd en sloeg dicht; na 3 maanden (wennen) hebben we hem toch maar weer terug gehaald naar de Asante school. 

Nyondia Primary
Kelly, David, Jerry, Tyson, Paul en Peter gaan sinds 2018 naar de lagere school in het dorp, Nyondia Primary. Ze gaan naar Class 5 en hebben het er goed naar hun zin. Hier zijn heel veel kinderen, veel leraren, weinig voorzieningen, veel drukte, ze beginnen vroeg, rennen ‘s ochtends naar hun school en nemen veel eten mee voor die dag. Ze zijn echte bikkels geworden!

Ze krijgen schoolboeken te leen op hun school, maar bij de start van het nieuwe schooljaar bleek dat de kids boeken waren kwijt geraakt, die eerst vergoed of teruggebracht moesten worden. In totaal moesten er wel 15 boeken worden teruggebracht. 3 werden op Asante thuis gevonden, maar 12 moesten er nieuw gekocht worden. De boeken waren niet allemaal verkrijgbaar in de schoolboekenshop en regelmatig moesten we terug naar Naivasha.

Als de boeken niet werden teruggegeven of terugbetaald, dan moesten de kinderen het vorige jaar overdoen (aldus de regels van de school). Dat gaf veel ophef thuis. David was de meeste boeken kwijt en we rekenden hem voor hoeveel klusjes hij moest doen om die boeken terug te kunnen betalen :-). Hij was in alle staten. Ze overlegden hun strategieën. De kinderen besloten geen boeken meer op hun naam te laten zetten en alles van vrienden te lenen. We kochten een set Class 5 boeken voor thuis, zodat ze altijd thuis kunnen studeren of een boek kunnen meenemen. We kochten ook een huiswerkboek met oefeningen voor Class 5, hiermee moesten ze ‘s avonds aan de slag. Terug naar een ritme, na een lange (veel te lange) vakantie. Het viel de meesten zwaar.

David en John wonen bij hun moeder in de buurt van Asante en worden via Asante gesponsord en gaan ook naar Nyondia Primary. Zij zitten inmiddels in Class 7.

Valleys Lily
We besloten de kinderen, die pas later in Asante kwamen en in hun vroege jeugd geen onderwijs hebben gehad, op prive scholen onder te brengen, zodat ze al hun tijd aan school kunnen besteden:
Mary, Mary en Joseph zitten op Valleys Lily, en gaan naar Class 7. Omdat dit een ‘boarding’ school is, moeten zij ook hun toiletartikelen en weekenduniformen meenemen. De paklijst is uitgebreid bestudeerd en gecheckt. Het is een mixed school, voor zowel jongens als meiden. De meiden zijn serieus, maar Joseph is geen studiebol. We kennen de moeder van Joseph, zij is psychisch beperkt en gewelddadig; het is voor hem helaas onmogelijk om bij haar te wonen. Naivasha boys boarding

John en Luke gaan naar een jongensschool, Naivasha Boys Boarding. Dat is een zeer strenge school, met veel regels. Ook hier moesten er eerst boeken worden vervangen, die de jongens hadden kwijt gemaakt, en werd hun box geheel gecontroleerd op het aantal lakens, dekens, schooluniformen, boeken en schriften. Ouders mochten niet mee naar de slaapzalen, zodat er niks naar binnen gesmokkeld kan worden. De school staat bekend om zijn verplichte schoenen,  de suede ‘Safariboots’ horen bij het uniform.

Brilliants Academy
Miriam is het nichtje van Mary en we hebben gekozen om haar niet met Mary naar dezelfde school te laten gaan. Miriam is heel erg verlegen en om haar wat weerbaarder te maken, hebben we haar via een sponsor naar Brilliants Academy kunnen sturen. Het gaat heel goed met haar. Ze blijft verlegen maar lijkt meer zelfvertrouwen te hebben gekregen. Ze doet heel goed haar best op school. Miriam zit in Class 7.

Ridgesview
Lucy gaat in 2019 naar Class 8 en moet dit jaar haar eindexamen doen. Omdat zij heel weinig onderwijs heeft gehad tot een jaar of 7 is zij op een strenge boardingschool geplaatst. Hier zitten zowel jongens als meisjes. De school is moeilijk bereikbaar door het gebrek aan verharde wegen. De school zit op een hoog deel van de rift valley en het is er (voor Keniaanse begrippen) koud. Ze is een harde werker en doet enorm haar best. 

Nyondia Secondary School
Alex zit op Nyondia Secundary school en gaat nu naar Form 3. Middelbaar onderwijs duurt in Kenia 4 jaar. Veel jongeren maken de 4 jaar niet eens af en maken daardoor geen kans op een baan of vervolgonderwijs. Nyondia Secondary grenst met het voetbalveld aan Nyondia Primary. Voor Alex hebben we het eerste jaar van zijn middelbare school een strenge jongensschool geprobeerd in het gebied waar hij oorspronkelijk vandaan komt (Masai).  Hij presteerde niets, voelde zich er onveilig, er werden regelmatig schoten gehoord. Hij vroeg om een andere school. Toen hebben we hem teruggehaald naar Asante zodat hij goed in de gaten kon worden gehouden.
Hetzelfde doen we nu met zijn zusje Grace. Zij heeft twee jaar op een meiden school gezeten onder leiding van nonnen. Ze behaalde zeer slechte cijfers en na lang doorvragen bleek het te maken te hebben met een leraar die zowel wiskunde als scheikunde en biologie doceerde. Ze begreep er niets van en kreeg ook geen hulp. Toen we dat bij de nonnen aan het licht brachten, bleek het van hun kant onzin en hebben we Grace teruggehaald naar Asante. Ook zij is na een test begonnen op Nyondia Secondary School. Ze moet echter wel Form 2 overdoen.

Njoro Girls
Pauline is twee jaar geleden uitgekozen voor een sponsorship van een Commerciele Keniaanse bank en gaat in 2019 al naar Form 3 van Njoro Girls. Dit is een boarding school achter Nakuru. Door de strakke follow up vanuit de bank, is ze enorm gemotiveerd om er het allerbeste van te maken. De bank verzorgt bijeenkomsten voor deze scholieren in de vakanties. Mago Mano Girls
Margaret gaat dit jaar naar Form 2 van Mago Mano Girls, een middelbare school achter Engineer, een plaats op een 40 minuten matatu afstand vanaf Asante. Het laatste stukje gaat achterop de motorfiets taxi. Mago Mano is een middelgrote school in een landelijke omgeving. Margaret voelt zich er thuis. Ze doet goed haar best. Maggy’s moeder komt in april vrij na ruim 9 jaar gevangenis straf. We hopen dat hun hereniging goed zal verlopen. Een leuk detail is dat alle meiden op hun eerste schooldag wel even zelf hun bureaus moesten verhuizen, tja, het blijft Kenia!We zijn blij en dankbaar dat de kinderen in en om Asante Childrens Home weer naar school kunnen gaan!

Dank aan alle sponsors!

Namens het Bestuur van Stichting African Child Foundation en Asante Staff & Kids,

Hartelijk dank & groet,
Germaine