U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Asante Childrens Home – Happy Holidays!ūüėć

Asante Childrens Home – Happy Holidays!ūüėć

Aan alle vrienden van Asante Childrens Home,

Wat een jaar was 2020!

In Kenia gingen half maart de scholen dicht en alleen voor de examenleerlingen in Class 4 (Jane), Class 8 (John, Mary, Mary, Miriam, Joseph, Luke) en Form 4 (Pauline, Alex) zijn ze in oktober weer geopend. Gelukkig konden we op Asante wel een soort van schoolschema behouden omdat we 4 leraren konden inhuren en de leslokalen van het eigen Asante Schooltje konden gebruiken. De planning is dat de examens nu in april 2021 gaan plaatsvinden in plaats van eind oktober 2020.

Voor alle andere leergangen, starten ze op 4 Januari¬†in 2021 opnieuw hun schooljaar, iedereen is ‚Äėblijven zitten‚Äô. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat verlopen want heel veel andere kinderen hadden natuurlijk helemaal niet de tijd of mogelijkheid om iets aan hun school of studie thuis te doen.

Het land is flink achteruitgegaan in ontwikkeling, bestedingspatroon, en er is veel onvrede en armoede onder het grootste deel van de bevolking. We hebben er in 2020 met de kids het beste van weten te maken, veel handwerkjes, beestenboel met konijnen, koeien, honden en voetbal.

De uitgaven aan eten waren extra hoog in 2020, en er moest kleding gekocht worden (waar de kids normaal hun school-uniformen aanhebben). Ook is er geld besteed aan lesboeken, schriften en heel veel pennen en potloden.

Een tijd lang hebben we iedere weekdag, eten ontvangen dat over was vanuit de keuken van een Flowerfarm; dat was prima natuurlijk! Een welkome afwisseling! Echter op zaterdag werden er uiteraard (!) wel (extra) veel chapatis gebakken.

Er was een organisatie¬†die op zaterdagmiddag een soort van seminars organiseerden voor alle jongeren. Eerst waren er 3 zaterdagen alleen voor ‘the girls’ en daarna waren ‘the boys’ aan de beurt. Het ging vooral over (seksuele) voorlichting en peer-pressure, wat erg leerzaam voor ze was.

Er was nauwelijks bezoek dit jaar, helaas konden wat geplande bezoekjes niet doorgaan vanwege alle Covid restricties en bleven ook de Keniaanse bezoekers weg. Hoewel het aantal Corona gevallen in Kenia veel lager ligt dan in Nederland, is Kenia door Nederland toch op ‚Äėcode oranje‚Äô gezet. Dat is jammer!

Een andere tegenvaller voor de kids was dat ze dit jaar ook niet op ‚Äėhuisbezoek‚Äô konden¬†gaan bij een gastfamilie. Samen met de gastfamilies hebben we toch een tussenoplossing gevonden en mogen de meesten kinderen toch een weekje weg van huis. De kids gaan dus sinds lange tijd weer met √©lkaar Kerst vieren; de kerstdiners voor beide Kerstdagen zijn al gedoneerd en ook Nieuwjaarsdag wordt er lekker gegeten op¬†Asante.

Helaas heeft de manager van Asante Childrens Home opgezegd per 31/12 omdat ze (ver weg) gaat verhuizen, naar de boerderij van haar pas overleden moeder. We zullen dus in 2021 op zoek moeten naar een nieuwe manager, maar dat komt vast goed.

We danken al onze sponsors heel hartelijk voor hun vertrouwen en zijn dankbaar voor de giften die we hebben mogen ontvangen. We danken ook iedereen die ondanks de pittige Coronatijden toch aan Asante Childrens Home heeft gedacht; jullie kwamen met spontane donaties, dat was enorm fijn! We hebben mede daardoor ook arme gezinnen in de buurt van Asante kunnen voorzien van een voedselpakket.

We hopen er met elkaar (over de hele wereld) een beter en gezond en voorspoedig Nieuwjaar van te maken!
We wensen iedereen Gezellige Feestdagen en een Goede Jaarwisseling! Stay Safe!

Namens Kinderen & Medewerkers van Asante Childrens Home en Stichting African Child Foundation Ede

Hartelijke groet,
Germaine