December 2017

U bevindt zich hier:://December 2017

December 2017

2018-09-04T15:12:26+02:00

December is de laatste maand van het jaar en voor de Asante kids betekent dat een lange vakantie. 3 januari begint het nieuwe schooljaar weer. Dit keer zijn heel veel kinderen ondergebracht bij gastfamilies, voor langere tijd om ze zo ook eens een ‘ ‘normaler’ leven buiten een kindertehuis te laten ervaren. Ze zijn bij familie van de medewerkers, bij goede bekenden uit de buurt of van de kerk of bij eigen familie (tante of oma). Margaret is een van de kinderen die op Asante is gebleven. Vanwege haar puberteit en gedrag, vond de Asante leiding het niet verantwoord haar voor lange tijd bij een tante onder te brengen. Maggy heeft eindexamen gedaan en moest wachten op de toewijzing van haar vervolgonderwijs. Ondertussen is ze een kleine week naar een meidenkamp geweest, waar meisjes van alles geleerd krijgen over hygiene, persoonlijke verzorging en sexualiteit. In Kenia ben je na het beëindigen van je lagere school, echt een vrouw, terwijl je eigenlijk pas 13 of 14 jaar bent.

De afwezigheid van veel kinderen geeft op het huis de mogelijkheid om wat pittige onderhoudsklussen te laten uitvoeren. Zo zijn de slaapkamervloeren aan onderhoud toe, vanwege de continue lekkages, moet er een dak vervangen worden op Holland House en er moet veel geschilderd worden. We hebben geleerd dat onderhoud echt nodig is, niet alleen om verdere schade te voorkomen maar ook om het huis hygiënisch te kunnen houden.

Ook op het schooltje wordt er veel opgeknapt; de gedoneerde vrachtwagenbanden krijgen een vrolijk kleurtje en worden half in de grond gegraven. Je merkt dat het steeds duurder wordt ook om de arbeid te laten verrichten. Betaalde je in 2008 nog maar 500ksh, tegenwoordig komt een schilder niet meer voor minder dan 1200ksh per dag.

Naast de klussen in en om het huis wordt er ook weer hard gewerkt in het greenhouse om nieuwe tomaten te planten. Goed nieuws; er is een lammetje geboren, de tweede dit jaar. Begin december zijn alle ouders van gesponsorde kinderen, die niet in Asante wonen, bijeen gehaald en onder begeleiding van Kezia, de manager, en een coach / motivator zijn er thema’s besproken rondom armoede en de plichten van de ouders (veelal is er alleen maar een moeder). Er komt een vervolg op in 2018.

We hebben in Nederland voor Asante een Kerstactie opgezet. Zo verkochten we wijnen en Kerstbroden, maar hebben mensen ook kippen en schapen voor Asante kunnen kopen. Mocht je nog interesse hebben, laat het even weten of check de website voor de kerst kado’s. Schapen en kippen zijn uiteraard het hele jaar welkom!

Wij kijken dankbaar en tevreden terug op een mooi jaar voor Asante Childrens Home; we hebben vanuit Stichting African Child Foundation (ACF) weer veel voor de kinderen en medewerkers kunnen en mogen doen dankzij alle donaties die we hebben mogen ontvangen. Heel veel dank daarvoor!

We hebben een nieuw bestuur voor de ACF met Mark, Sarika en Desiree. We gaan volgend jaar een jubileumjaar tegemoet; met 10 Jaar Kids in Asante!

Namens alle Asante kids, Asante medewerkers en alle vrijwilligers wensen wij u Mooie en Gezellige Kerstdagen en een heel Goed en Gezond 2018!

Germaine