Mei 2017 – vakantie!

U bevindt zich hier:://Mei 2017 – vakantie!

Mei 2017 – vakantie!

2018-09-04T15:24:08+00:00

Vakantie

April is een vakantiemaand. Dan komen ook de kinderen die naar Boardingschool gaan terug naar Asante Childrens Home. Wat doen de pubers op Asante; ze maken huiswerk en helpen mee in de dagelijkse klussen als koken, wassen en de kleinere kinderen vermaken.

Via Yvonne konden we een grote rozenkwekerij rond het meer van Naivasha bezoeken. Ze kweken hier met name anjers en rozen voor de Nederlandse en Engelse markt. Het bezoek was indrukwekkend; we kregen uitleg over het groeiproces, het snijden en verpakken en zelfs een heuse powerpoint presentatie in een echte vergaderzaal met koekjes en cola. De presentatie ging over het maatschappelijk ondernemen van deze grote kwekerij; ze investeren in het opleiden van gemotiveerde medewerkers, bieden banen aan 70 dove mensen, hebben een eigen day-care, clinic en lagere school waar medewerkers hun kinderen kunnen brengen en bieden aan een groot deel van de medewerkers zelfs huisvesting.

Pubers

De Asante pubers vonden de trip echt interessant en ze vinden het vooral leuk om juist een keer niet met de kleintjes op pad te hoeven. Zo hebben we ook regelmatig de stad Naivasha bezocht en geprobeerd in een paar internet-cafe’s te ‘ googlen’  en een eigen emailaccount aan te maken.

Samuel zit in Form 3, maar is momenteel serieuzer met voetbal dan met school. Alex, Grace en Pauline doen Form 1, het eerste jaar van het voortgezet onderwijs, op verschillende scholen. Margaret moet Class 8 dit jaar afronden met een examen en Lucy is voor het eerst op een boardingschool gestart in Class 6. Ze zegt dat het goed gaat, maar ze mist Asante en haar broertje enorm. De overgang van een dag-school naar een boarding-school is groot. Je bent 3 maanden van huis en er zijn vaste programma’s en strenge regels voor  alle dagen, die van 4.30 tot 21.30 uur duren.

Alex is positief veranderd; hij is een stuk socialer geworden, neemt verantwoordelijkheid en vertelt honderduit. De meiden daarentegen hebben onderlinge ruzietjes en spreken zich nauwelijks uit. Om Margaret maken we ons het meeste zorgen; ze bezoekt haar moeder in de gevangenis samen met Maria, de sociaal werkster. Officieel moet haar moeder tot 2019 zitten, maar mogelijk mag ze er eerder uit. Haar moeder heeft uiteraard helemaal niks en vraagt aan Maggy heel goed haar best te doen op school zodat ze gezamenlijk straks weer een leven kunnen opbouwen. Het is moeilijk te achterhalen of Maggy dat ook als een goed toekomstperspectief ziet.

Met extra donaties van Stichting Peter van Vliet foundation organiseren we computerles en keyboard les voor de kinderen tijdens de vakantie. De computer leraar is duidelijk niet gewend om aan kleine kinderen les te geven en het is grappig te zien hoeveel moeite hij moet doen om ze in bedwang te houden. Sommigen pikken het supersnel op; anderen tonen (nog) geen interesse.

Leiderschap

Yvonne had spelletjes meegenomen en we organiseerden twee keer een spelletjesmiddag voor de kids. Ook diverse kinderen van buiten Asante werden uitgenodigd. De oudere kids werden benoemd tot spelleiders, en de kleintjes mochten in teams, met zelfverzonnen teamnamen, vol jeugdig enthousiasme deelnemen. Leuk om een beetje leiderschap te trainen met de oudste Asante kids; ze waren trots op hun rollen; compleet met pet en scheidsrechterfluitjes.

Er kwamen 3 meiden van 18 jaar langs van een kindertehuis uit een dorp verderop. De Social Worker vroeg of deze meiden hun leiderschaps-skills mochten laten zien op Asante. Ze vertelden alle drie een verhaal over de eigenschappen van goede leiders en dat iedereen, of je nu wel of niet in een kindertehuis zit of wees bent, verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen leiderschap.

Droogte

Al sinds januari was het erg droog in Kenia. Ik had natuurlijk wel gelezen en gehoord over de droogte in de Hoorn van Afrika; Somalie, Ethiopie en Noord Kenia, maar me niet echt beseft dat het dus ook voor de rest van het land gevolgen heeft. Zelfs in april was er nog geen regen, terwijl het in voorgaande jaren dan toch echt wel regende. Er waren geen aardappels meer te koop; ja ze waren er wel, maar wel driemaal zo duur dan wat ze normaal kosten. We aten op Asante dus geen aardappels, wel bonen, veel bonen; rode, zwarte en bruine bonen. Blijkbaar was ook het maismeel, voor de Ugali, in prijs verdubbeld vanwege de droogte en schaarste. De Asante medewerkers vertelden me lachend dat mensen nu dus maar chapati eten in plaats van aardappelen en ugali. Chapatis waren eigenlijk altijd luxer eten, maar door het gebrek aan regen verandert alles. Het tekort aan regen levert wel extra inkomsten op Asante. Buren kochten altijd al water op Asante, maar nu kwamen er ook mensen met hun
jerrycan langs de weg op  Asante water kopen. Waarschijnlijk kost de electriciteit om het water te pompen meer dan dat het water oplevert, maar het is altijd goed om buren te kunnen helpen.

Registratie

De vernieuwing van de Kindertehuis registratie verloopt gestaag.  De tweede audit heeft plaatsgevonden nadat we het reisgeld aan de inspecteur hadden betaald. Er zijn officiële aanbevelingen gedaan, zoals het verwijderen van de toiletpotten om er de ‘normale’ hurktoiletten van te maken. Daarnaast moeten er gescheiden douches voor jongens en meisjes komen. Alle brandblussers moeten vervangen worden en er moet er een bliksemafleider komen en emmers met (blus) zand onder een afdak. De slaapkamers hebben dringend een schilderbeurt nodig en er zou een verpleegster in dienst moeten komen of in ieder geval eenmaal per week moeten langskomen om de kinderen te controleren. Ook moeten er officiële tekeningen komen van alle bouwwerken op de compound. Het voelt als ‘geldklopperij’ en bureaucratie, maar als Charitable Childrens Institute in Kenia heb je ermee te maken en zullen we moeten bepalen hoe we zo goed mogelijk aan een deel van de eisen tegemoet kunnen komen. Het belangrijkste
deel voor de definitieve beoordeling wordt in Nairobi uitgevoerd en betreft de financiële audit. Ze zijn al sinds februari bezig 🙂

Back to School

Op 2 en 3 mei begonnen de scholen weer na de April vakantie. Uiteraard weer een drukte van belang bij de banken, de schoenmakers, uniformwinkels en de bookshops. De pubers kunnen zichzelf al klaar maken; voor de kleintjes moest Susan nog allerlei herstelwerkzaamheden aan rugzakken en uniformen verrichten. Verder natuurlijk de gebruikelijke klussen als schoenenpoetsen, schoenen kopen en nieuwe veters in de oude schoenen :-). Het grootste deel van de schoolgelden konden we dit trimester via internetbankieren afhandelen, zodra er weer netwerk in de lucht hing. Safaricom, een van de grote telecomleveranciers in Kenia, had een software storing en lag er anderhalve dag uit. Mensen zijn behoorlijk afhankelijk geworden van hun mobiele telefoons en stonden in rijen voor een Sim-kaart bij andere providers. Betalen in Kenia gebeurt al vele jaren via Mpesa, een electronisch betaalsysteem via je telefoonnummer.

In de vorige nieuwsbrief vroegen we nog om een schoolfee sponsor voor Jeff; dat is gelukt! Ook voor de laatste binnenkomer Francis! Dit betekent dat de 13 junioren van Asante nu allemaal een sponsor voor 2017 hebben; fantastisch nieuws dus! Dank!

Bestuursleden

Voor onze Stichting zoeken we een nieuw Bestuurslid met financiële achtergrond.

Na bijna 10 jaar  werkzaamheden te hebben verricht voor de ACF, gaat Daniel ons helaas verlaten. Dankzij Daniel hebben we de stichting kunnen opbouwen en zijn we uitgegroeid tot een betrouwbare ANBI waarbij we kunnen garanderen dat alle donaties in Kenia terecht komen en juist besteed worden. We zijn Daniel enorm dankbaar voor al zijn inzet en bijdragen!

Ben of ken jij iemand met financiële kennis en wil je je vrijwillig inzetten voor een aantal uren per maand voor Asante Childrens Home in Kenia?

Het werk betreft o.a. de jaarrekening, facturen en incasso’s, het opstellen en bewaken van het budget, het overmaken van gelden naar en in Kenia etc.

Daarnaast zouden we ook heel graag met onze website aan de slag willen; het mag allemaal weer een tikje moderner vinden we zelf. Heb jij zin, tijd en de juiste kennis en kun je ons hierbij helpen, dat zou fantastisch zijn!

Wil je iets anders bijdragen, heb je tips voor ons of wil je juist een keer gaan kijken bij Asante Childrens Home, dat kan natuurlijk ook! We hebben er een klein maar prima gastenverblijf en je kunt mee eten op het huis.

Laat het ons weten via info@africanchildfoundation.nl

Vriendelijke groet,
namens Stichting African Child Foundation en Kids&Staff Asante Children Home
Germaine van Teeffelen
info@africanchildfoundation.nl