Kerst en School

U bevindt zich hier:://Kerst en School

Kerst en School

2018-09-04T15:28:54+00:00

December is altijd een drukke maand. Niet alleen in Nederland, maar zeker ook in Kenia. Asante maakt zich op voor de Kerst! De kinderen hebben hun schooljaar afgerond en kennen hun eindcijfers. In Kenia loopt het schooljaar van januari tot december. Pauline en Grace, de twee pubermeiden van Asante, hebben het eindexamen gedaan van het basis onderwijs. In Kenia is er 3 jaar kleuterschool en vervolgens 8 jaar Primary School. Het afstuderen is een echte ceremonie. Voor de meeste jongens in Kenia geldt aan het eind van Class 8 dat ze besneden worden en hun weg naar volwassenheid zijn gestart.

Voor de Asante meiden is er gelukkig geen besnijdenis, maar er zijn wel allerlei rituelen die ze een soort van voorbereiding geven op hun vervolg leven. Niet voor alle kinderen in Kenia geldt automatisch dat ze naar vervolgonderwijs gaan (Secundary School). Als er geen geld is in het gezin, of er is al een kind dat naar school gaat, dan kan het vaak voorkomen dat juist meisjes aan het werk gezet of aan een man geholpen worden.

Stichting African Child Foundation focust juist wel op onderwijs! Hoe langer de kinderen naar school gaan, des te beter de opleiding, des te meer kans hebben de jongeren in Kenia om een eigen bestaan op te bouwen. Grace en Pauline zijn 14 en 15 en afhankelijk van hun eindexamen resultaten, die vaak pas in januari worden bekend gemaakt, zullen zij toelating moeten doen voor het voortgezet onderwijs.

Ook Lucy gaat in 2017 naar een andere school. Zij zat in Class 5 en moet voor Class 6 naar een Boarding School (internaat). We kiezen met opzet voor een andere school. Dit is altijd een pittige overgang; van een school in de buurt waar je gewoon thuis slaapt, naar een boarding school, waar je in grote slaapzalen, een grote eetzaal en met honderden andere kinderen in een vast patroon moet gaan functioneren. Het voordeel is dat je echt aan de slag moet met je sociale vaardigheden, maar vooral ook veel tijd aan je studie kunt besteden. ‘ je wordt er hard van’ zouden we hier in Nederland zeggen. Uiteraard wensen wij Lucy alle succes toe in haar volgende stap. De ‘moeders’ op Asante en Grace en Pauline, zullen Lucy ook zo goed mogelijk voorbereiden op wat gaat komen.

Voor de andere kinderen geldt dat ze op dezelfde school blijven in 2017. Zij moeten dus aan de slag met het kaften van boeken en schriften, het (laten) repareren van hun uniformen en schoenen om vanaf januari weer volgens alle regels in hun nieuwe klas op school te kunnen verschijnen.

Voor de Kerst zal een aantal kinderen hun familie gaan bezoeken. Deze bezoekjes moeten altijd goed worden voorbereid door de sociaal werker van Asante. Voor degenen die wel op Asante blijven, wordt een dagelijkse planning gemaakt, zodat ze weten wanneer ze klusjes en wanneer ze andere activiteiten zullen gaan doen. Het versieren van het huis voor Kerst gebeurt traditiegetrouw pas op 24 december. De kerstliedjes hoor je echter nu al; de kinderen zijn er gek op!